Dodijeljeni Pulitzeri, ovo su dobitnici

Ilustracija: Shutterstock

Reuters je u danas osvojio dvije Pulitzerove nagrade, u kategoriji udarne foto-vijesti za fotografije sukoba Izraela i Hamasa, kao i nagradu za unutarnje političko izvještavanje za niz reportaža o kompanijama Elona Muska.

Njujorški portal istraživačkog novinarstva ProPublica osvojio je prestižnu nagradu za javnu službu za priče o neobjavljenim darovima i putovanjima koje su suci Vrhovnog suda SAD-a, posebno Clarence Thomas, primali od bogatih donatora.

New York Times i Washington Post osvojili su po tri nagrade.

Godišnje Pulitzerove nagrade, prvi put dodijeljene 1917., najprestižnije su priznanje u američkom novinarstvu.

Pobjedničke Reutersove fotografije uključuju Palestinku koja ljulja tijelo svoje petogodišnje nećakinje u Gazi. Ta je fotografija prethodno osvojila prestižnu nagradu Svjetske novinske fotografije 2024. godine.

Reutersova serija o Musku "Muskov industrijski kompleks" otkrila je niz ozljeda radnika i jednan smrtni slučaj u Muskovoj raketnoj tvrtki SpaceX i maltretiranje životinja u njegovoj tvrtki za implantate u mozgu Neuralink.

Reuters je podijelio nacionalnu nagradu za izvještavanje s Washington Postom, koji ju je osvojio za ispitivanje puške AR-15 i njene uloge u oružanom nasilju u SAD-u.

Times je osvojio međunarodnu nagradu za izvještavanje o sukobu između Izraela i Hamasa, a Timesova novinarka Hannah Dreier nagrađena je za istraživačko novinarstvo za razotkrivanje korištenja rada djece migranata u SAD-u.

Lookout Santa Cruz, digitalna lokalna novinska kuća, osvojila je nagradu za hitne "breaking" vijesti za izvještavanje o katastrofalnim poplavama koje su pogodile Kaliforniju u siječnju 2023.

Agencija Associated Press nagrađena je za foto izvještaj  migrantima koji putuju iz Latinske Amerike u SAD.

Nagrade dodjeljuje Sveučilište Columbia. Nazvane su po novinskom izdavaču Josephu Pulitzeru, koji je umro 1911. i ostavio novac za nagradu i za osnivanje studija novinarstva na sveučilištu.

Pročitajte više