Dodik: Dovest ćemo popa da istjeramo zle duhove iz Predsjedništva BiH

Foto: Hina/EPA

OSOBLJE u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine može uskoro očekivati posjet pravoslavnog svećenika koji će uz napjeve i tamjan doći blagosloviti urede, ako je vjerovati novom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

"Uredi u predsjedništvu BiH neće biti moji radni uredi, ali ću ih svakako zadržati za svoje suradnike. Moji radni uredi bit će u Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj. Ti uredi su već blagoslovljeni. Ali, što da ne, blagoslovit ćemo i te urede za moje suradnike u Predsjedništvu BiH, da istjeramo zle duhove", rekao je dosadašnji predsjednik Republike Srpske Dodik u intervjuu za Kurir.

Inzistirat će i na zastavi RS-a kad on bude u Predsjedništvu BiH

No to nije jedina osebujna najava lidera bosanskih Srba koji se posljednjih godina uglavnom ističe sve autoritarnijom vladavinom u svom entitetu i sve glasnijim prijetnjama odcjepljenja od Sarajeva. 

Dodik tako kaže i da će inzistirati da na sastancima Predsjedništva na kojima on bude sudjelovao bude izvješena i zastava Republike Srpske, iako to nije državna zastava.

"To znači da, kad dolaze neki državnici, pored zastave BiH bude i zastava Republike Srpske. Ako te zastave nema, ja tamo neću biti, može doći tko god hoće", kaže Dodik za srpski tabloid.

Tvrdi da nije za destrukciju BiH, nego za ustavni poredak

Predsjednik RS-a osvrnuo se i na kritike koje mu je uputio predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, koji je rekao da je neprihvatljivo Dodikovo inzistiranje na destrukciji BiH. 

"To je nešto što ne može dugo trajati, jer će on morati povući poteze te destrukcije, ili će se potpuno potrošiti kao političar koji samo govori, a ništa od toga ne realizira", rekao je, naime, Zukorlić u intervjuu za Kurir.

A evo što mu je Dodik odgovorio: "Ja sam od početka govorio, nas samo interesira izvorno daytonsko slovo i ustav BiH. Ne može neko tko se zalaže za ustavni poredak biti za destrukciju. Ako to tako ne može, naravno da postoje druge mogućnosti. Ako osiguraju naš daytonski položaj, mi nećemo imati nijedan razlog mijenjati ustav, u suprotnom, imat ćemo veliki problem."

Pročitajte više