Dodik: Hrvatski mediji me sotoniziraju

"HRVATSKI mediji sotoniziraju svakoga tko se dotakne kvaziistina na koje su oni i njihova politika navikli", rekao je u Banjoj Luci Milorad Dodik komentirajući napise u hrvatskim medijima povodom njegovog verbalnog obračuna sa Stjepanom Mesićem.

Premijer Republike Srpske ističe kako je nakon govora pred Srpskim narodnim vijećem odjednom bio suočen s Mesićevim izjavama kako je RS nastala na etničkom čišćenju. Dodik ne poriče da je etničkog čišćenja bilo, ali smatra da je Mesić zadnja osoba koja o njemu ima pravo govoriti, prenosi Fena. 

"U Republici Srpskoj ima više od 50 tisuća ljudi koji su protjerani iz Hrvatske ili su sami otišli i više se ne žele vratiti", kaže Dodik, te podsjeća kako je Hrvatska nedavno priznala Kosovo zbog čega "Mesićevo moraliziranje pada u vodu".

"Ako je Mesić u pravu, a ja u krivu što se Hrvatske tiče kako onda objašnjavate činjenicu da velik broj hrvatskih generala nije završio u Haagu, a mnogima se za zločine prema srpskom stanovništvu sudi na domaćem sudu? Kako objašnjavate tvrdnju da je Tuđmana samo smrt spriječila da ne završi u Haagu?".

Milorad Dodik također je kazao kako zna da Republika Srpska nije država, ali on je tako doživljava. "Volim RS i nitko u njenom okruženju mi ne smeta, ali ne dozvoljavam da mi netko stalno drži prodike kako moram voljeti Bosnu. Ja Bosnu ne volim i što da sad radim?", pita se Dodik.

SNV šalje pisma Mesiću i Tadiću

Povodom polemike koja je nastala nakon Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća, SNV je najavilo slanje pisama Stjepanu Mesiću i Borisu Tadiću, te istaknulo kako naknadne izjave ne smatraju dijelom skupštinske rasprave.

SNV će Mesića i Tadića zamoliti da svojim utjecajem pridonesu smanjivanju negativne atmosfere koja je u posljednje vrijeme vidljiva u odnosima Hrvatske i Srbije. SNV također žali što je pozornost medija privučena tek izjavama koje su dane nakon same skupštine, te ističe da u govorima na skupštini nije bilo ničeg incidentnog ni štetnog.

J.C.
Foto: Vlatka Hren

Pročitajte više