Dodik: Koštunica je nezainteresiran za haaške optuženike

PREDSJEDNIK Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik u intervjuu subotnjem broju Nezavisnih novina ustvrdio je da je ponašanje vlade Srbije i njenog premijera Vojislava Koštunice temeljni problem za Republiku Srpsku jer su nezainteresirani za uhićenje haaških optuženika koji se nalaze na teritoriji Srbije i Crne Gore.

On je dodao da su vlasti RS vladi u Beogradu dostavile adrese na kojima se nalaze optuženi za ratne zločine, ali da oni ne žele ništa da učiniti po tom pitanju.

"SNSD zna da je ovo trenutak u kojem je Haag pitanje svih pitanja i zato nudimo prijedloge i rješenja. Jedno od tih rješenja je formiranje specijalne policije i potpisivanje bilateralnog sporazuma sa SCG da ta policija može prijeći granicu i na adresama koje ima tražiti, uhititi i isporučiti optužene u Haag. Mi to moramo uraditi odmah, jer nemamo alternative", upozorio je Dodik.

Temeljni zadatak RS je u ovome trenutku uhićenje ili pronalaženje Radovana Karadžića, a ako to nije moguće onda se mora dokazati međunarodnoj zajednici da se to "istinski želi učiniti".

"Zbog toga smatram da treba formirati posebnu postrojbu policije kojom će rukovoditi i ljudi iz sigurnosnih struktura međunarodne zajednice i čiji će svakodnevni zadatak biti uhićenje optuženih za ratne zločine. To je u ovom trenutku nezaobilazna uloga tijela i institucija RS", izjavio je Dodik.

(Hina) xspod ymaš

Pročitajte više