Dodik na sastanku s Putinom: Rusija je bila prisiljena na vojnu operaciju u Ukrajini

Screenshot: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. RTRS javlja da je na početku sastanka Putin rekao Dodiku da je zahvalan Republici Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.

"Zahvalni samo za neutralan stav Srpske prema pitanju Ukrajine", rekao je Putin i dodao da zna da u Republici Srpskoj tisuću studenata uči ruski jezik.

"Rusija bila prisiljena na vojnu operaciju"

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu za suradnju s Rusijom na ekonomskom planu i na pitanju plina. "Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu", rekao je Dodik.

"I mi mislimo da je Ruska Federacija, koja se uporno borila za svoj sigurnosni okvir i koja je pokušavala i ranije osigurati te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju", rekao je Dodik.

"To nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije"

Rekao je i da je Republika Srpska izložena pritiscima.

"Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendiranja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje riješi na nivou Ruske Federacije i Ukrajine", rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da Republika Srpska razumije da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

Pročitajte više