Dodik ponovo niječe genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovo je u utorak zanijekao kako su vojska i policija bosanskih Srba počinili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. i ustvrdio kako nije točno da je Sarajevo bilo po opsadom od 1992. do 1995.

Dodik je najavio kako neće dopustiti da se takvo što spominje u školskim udžbenicima koji se koriste u RS-u.

"Nemoguće je da ovdje budu u uporabi udžbenici iz Federacije BiH u kojima piše da su Srbi počinili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije točno i to se ovdje neće izučavati", izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ministar prosvjete RS-a Dane Malešević ranije je najavio kako entitetske vlasti neće dopustiti da bošnjačka djeca koja žive na teritoriju RS-a uče o srebreničkom genocidu i opsadi Sarajeva.

Protivno odlukama suda u Haagu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u pravomoćnim je presudama većem broju vojnih, policijskih i političkih dužnosnika bosanskih Srba utvrdio kako je nedvojbeno da je Sarajevo bilo tri i pol godine bilo pod vojnom opsadom pri čemu je ubijeno više od deset tisuća njegovih stanovnika.

Pravomoćnim presudama potvrđen je i genocid nad Bošnjacima Srebrenice nakon pada te enklave u srpnju 1995., no s tim se činjenicama vlasti RS-a i danas odlučno odbijaju suočiti.


U udžbenicima povijesti koji se koriste u BiH stavljena je neka vrsta embarga na sadržaje vezanih za rat od 1992. do 1995. kako se ne bi poticale etničke napetosti s obzirom na to da u toj zemlji svaki entitet vodi svoju obrazovnu politiku. U Federaciji BiH postoje i dodatne podjele prema tome u kojim su županijama većina Bošnjaci, a u kojima Hrvati.

Sarajevo traži novu nastavu povijesti

Vlasti Sarajevske županije ove su godine odlučile pokrenuti inicijativu za izmjenu dosadašnjeg pristupa nastavi povijesti, tražeći uvrštavanje opsade glavnog grada i srebrenički genocid u nastavu povijesti "radi jačanja domoljubne svijesti kod učenika".

Udžbenike koji se koriste u sarajevskim školama djelomice koriste i bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu u školama RS-a temeljem prava na nastavu na maternjem jeziku koje podrazumijeva i posebno prilagođene nastavne planove i programe iz drugih predmeta poput povijesti.

Dodik, a prije njega ministar Malešević najavili su kako će silom spriječiti uvođenje udžbenika tiskanih u Sarajevu u nastavu na području RS-a.

"Ti udžbenici se nikada neće izučavati u RS-u. Nek se ljuti tko hoće. Ako žele izučavati tu vrstu priče eno im u Federaciji škola nek uče", kazao je Dodik.

"RS tone u sve veći mrak"


Reagirajući na najave zabrane, bošnjački potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kazao je kako je to dokaz da taj entitet "tone u sve veći mrak".

"Nakon što su vojska RS-a i dijelovi njene policije, pod vodstvom Radovana Karadžića, počinili prvi genocid na tlu Europe poslije Hitlera, vlasti ovog entiteta danas pokušavaju zabraniti izučavanje tih činjenica, najavljujući represivne mjere zabrane udžbenika u kojima se piše o genocidu i opsadi Sarajeva", upozorio je Salkić.

Dodao je kako nikakav ministar ili bilo tko drugi neće moći zanijekati jasno utvrđene činjenice.

Pozvao je međunarodne institucije koje provode projekte u obrazovanju da zaustave ovakvo ponašanje vlasti RS-a i da se tako ograde od sudjelovanja u diskriminaciji Bošnjaka i "podržavanja aparthejda".

Pročitajte više