Dodik: NATO je odgovoran za eskalaciju na Kosovu. KFOR je napao goloruki narod

Foto: EPA

LIDER bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u utorak NATO da je odgovoran za eskalaciju napetosti na Kosovu ustvrdivši kako su pripadnici KFOR-a tamo napali "goloruki narod". 

"Potpuno je neprimjerena reakcija pripadnika KFOR-a prema golorukom srpskom narodu koji brani svoje pravo na život na Kosovu", napisao je Dodik na svom Twitter nalogu komentirajući sukobe u kojima su lokalni Srbi na sjeveru Kosova u ponedjeljak napali i ozlijedili veći broj pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

Strateški bombarderi će danas nadletjeti BiH

Predsjednik Republike Srpske sada tvrdi kako je to dokaz da KFOR ne jamči sigurnost lokalnim Srbima te kako svu odgovornost za nasilje na Kosovu snosi međunarodna zajednica. Dodik je ovo izjavio dan nakon što je oštro osudio SAD za navodno provociranje i zastrašivanje bosanskih Srba.

Povod mu je bila najava kako će dva strateška bombardera američkih zračnih snaga u utorak nadletjeti BiH i na taj način pokazati partnerstvo između Sjedinjenih Država i oružanih snaga BiH te posvećenost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

"Amerika agresiju naziva partnerstvom"

Dva bombardera tipa B-1B Lancer stacionirana u Velikoj Britaniji sudjeluju u zajedničkoj vježbi s pripadnicima oružanih snaga BiH a riječ je o letjelicama velikog dometa koje mogu nositi bilo koju vrstu konvencionalnog naoružanja i korištene su tijekom zračnih udara na SR Jugoslaviju 1999. te u operacijama i Iraku.

Za Dodika je najava preleta ovih zrakoplova "bezumna najava za RS i njene građane" koja predstavlja zastrašivanje i brutalnu represiju te dokaz da Amerika "agresiju naziva partnerstvom". Za razliku od Dodika član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je vježbu s američkim zračnim snagama ističući kako partnerstvo sa SAD-om želi više od 70 posto građana BiH.

Pročitajte više

 

Pročitajte više