Dodik putuje u Moskvu, objavljeno o čemu će razgovarati s Putinom

Foto: EPA

ČELNIK bosanskih Srba Milorad Dodik mogao bi razgovarati o cijenama plina i novom plinovodu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom posjeta Moskvi, rekao je ruski dužnosnik novinskoj agenciji RIA.

Planirani posjet, za koji RIA navodi da bi se mogao dogoditi sutra, već je izazvao oštre kritike iz EU koja je prosvjedovala protiv putovanja u Moskvu dužnosnika zemlje kandidatkinje za članstvo u vrijeme sukoba u Ukrajini.

"Na sastanku će biti riječi i o cijeni plina. Mogu reći da će biti odobrena vjerojatno najbolja cijena - za prijateljske zemlje", rekao je Duško Perović, šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji, prenosi RIA.

Etnički podijeljena Bosna i Hercegovina nema jedinstven pogled na vanjsku politiku, a Dodik održava bliske odnose s Rusijom i predsjednikom Putinom. Dodikova Republika Srpska regija je koja čini Bosnu zajedno s autonomnom bošnjačko-hrvatskom Federacijom, povezane slabom središnjom vladom, navodi Reuters.

Dužnosnik je također rekao da je bosanska vlada pristala započeti pregovore sa Srbijom o izgradnji novog plinovoda za transport plina iz Rusije. Bosna dobiva ruski plin preko Srbije i Bugarske iz podmorskog plinovoda Turski tok.

Pročitajte više