Dodik: Rekao sam britanskoj šefici diplomacije da su nas oni bombardirali 1995.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s britanskom ministricom vanjskih poslova Elizabeth Truss stao je pred novinare. Avaz piše da je Dodik sa sastanka izašao ljutit, a medijima je poručio da se od BiH traži da pomogne Ukrajini da se obrani od Rusije. Kazao je da je njegov sastanak s Truss bio potpuno hladan te istaknuo da se sluša samo stav predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

"Ukrajina je kolateralna šteta ovog rata. Ovi koji su pravili razne genocide po svijetu sada su spremni da do zadnjeg Ukrajinca vode rat. Od BiH sada traže, iako nema odluke Predsjedništva, da dostavimo neko oružje Ukrajini. To se neće dogoditi. Mislim da su ovo podmukla nastojanja da se uvuku na njihovu stranu i da se samo kroz njihovu vizuru promatra taj sukob. A oni su ti koji nisu htjeli pričati s Rusijom. Meni je žao svakog čovjeka u Ukrajini koji je stradao s bilo koje strane, ali nemoguće je očekivati od onih koji prave smutnju u svijetu da mogu donijeti bilo što dobro", prenosi Avaz Dodikovu izjavu.

"Bombardirali su nas, Britanija je vodila harangu protiv Srba"

Dodik kaže da je tijekom sastanka s Truss rekao da Britance doživljava kao one koji rade protiv Republike Srpske. 

"Jasno sam rekao gospođi - nećete srušiti našu volju da budemo svoji na svome i da imamo pravo koja smo dobili Daytonom. Neće vaša snaga biti dovoljna da srušite našu volju. I meni je ovo neugodna situacija, ali nisam želio da ona ima predstavu da je ovdje onako kako kažu muslimani. Moram zastupati stavove Republike Srpske. Mora znati da su nas oni bombardirali 1995., mimo odluke Vijeća sigurnosti UN-a, i da je Britanija vodila tu harangu i da su ovdje bacali osiromašeni uranij", rekao je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH veli da je odbacio uplitanje Velike Britanije u unutarnja pitanja BiH te da on zna da su ih oni bombardirali kao dio NATO snaga. "Ne želimo jednostrana rješenja u BiH i to se neće moći ostvariti", prenosi Avaz izjavu Milorada Dodika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više