Dodik: "Republika Srpska bi u EU prije BiH"

REPUBLIKA SRPSKA bi se mogla Europskoj uniji priključiti daleko brže nego sama Bosna i Hercegovina, ocijenio je u danas u izjavi za slovačke Hospodárske noviny
premijer RS Milorad Dodik.


U intervjuu listu iz Bratislave, on je rekao da je u BiH ponovo nastupio trenutak kada valja razmisliti o razlozima koji drže njene narode zajedno.

"Kada bi bio referendum, 90 posto stanovnika Republike Srpske bi se odlučilo za samostalnost. U EU bi Republika Srpska mogla ići daleko brže nego Bosna", tvrdi Dodik.

Glavni razlozi su za to su, po njegovim riječima, to što je makroekonomska situacija u Republici Srpskoj obećavajuća i privlači investitore, dok to nije slučaj s Federacijom Bosne i Hercegovinu.

"Mi smo spremni priznati i poštovati BiH, ali očekujemo da BiH priznaje Republiku Srpsku. Ali, to ne želimo čuti od (visokog predstavnika u BiH Miroslava) Lajčaka već od muslimanskih i hrvatskih političara", rekao je premijer RS.

Dodik je najavio kako će se suprotstaviti daljem prenošenju nadležnosti s entiteta na nacionalnu razinu, a založio se za ukidanje funkcija visokog predstavnika u BiH, objasnivši kako ta zemlja konačno mora pokazati što može sama.

"Mi smo spremni očuvati Republiku Srpsku. To je naš primarni cilj", rekao je Dodik i precizirao da je RS spremna preispitati koje bi nadležnosti htjela natrag, te da odbija prenositi dalje nadležnosti na državnu razinu.

"Svi na BiH gledaju kao na nedovršeni eksperiment. Sve zemlje koje su se priključile EU unosile su svoj vlastiti doprinos u proces, sudjelovale su u njemu. A mi imamo protektorat", rekao je premijer RS.

On je istakao kako je današnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak vrlo dobar partner za pregovore i da za razliku od svojih prethodnika nastoji da za sve što radi dobije podršku na lokalnoj razini i da zaista djeluje u interesu BiH.

Međutim, Dodik želi da se Lajčak "što prije vrati kući", odnosno da "svima nama ovdje omogući da pokažemo što možemo a što ne možemo".

Jedno od pitanja se ticalo i eventualnog osamostaljenja Republike Srpske. Upozorivši da se opet izlaže riziku da netko vrši pritisak na Lajčaka da ga smijeni, Dodik je odgovorio i na pitanje da li bi se tako osamostaljena Republika Srpska priključila Srbiji.

"U tom hipotetičkom slučaju, ostala bi samostalna", zaključio je Dodik u intervjuu za slovački list.

R.R.

Pročitajte više