Dodik: Republika Srpska neće prihvatiti presudu ICJ-a

PREMIJER Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da RS neće prihvatiti presudu Međunarodnog suda pravde (ICJ) na kojem je Bosna i Hercegovina još prije 14 godina pokrenula tužbu protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Bez obzira kakvu presudu ICJ donese, Republika Srpska neće ju prihvatiti niti će ući u njenu implementaciju, pa makar to značilo i novi međunarodni spor, izjasnio se Dodik.

Svoje stajalište brani tezom kako je u međunarodnoj zajednici tijekom posljednjih 15 godina stvorena percepcija o dobrim i lošim momcima na području bivše Jugoslavije, te da su Srbi ti koji su uvijek loši momci "taman i ako ništa loše ne urade".

"Čak ni egzaktni pokazatelji o zločinu ne mogu proći jer postoji neka percepcija istine o lošim i dobrim momcima, a dobri momci nemaju problema. Onaj tko je u kategoriji loših, taman i ništa ne uradio bit će loš", smatra Dodik.

B92 prenosi Dodikov stav prema kojem je tužba BiH protiv SCG "manifestacija loše politike međunarodne zajednice prema Srbima u cjelini", te da se pravo lice takve politike može vidjeti u odnosu prema bivšem zapovjedniku V korpusa Armije BiH, generalu Atifu Dudakoviću, kojeg RS smatra odgovornim za zločine u bosanskoj Krajini 1995.

Dodikov istup u pojedinim političkim krugovima smatra se očiglednim znakom kako BiH ima velike izgleda da dobije proces na ICJ-u, a mediji u BiH navode pak kako će Srbija i Crna Gora presudom biti označene kao odgovorne za genocid na ograničenom prostoru u toj zemlji.

I.K.

Pročitajte više