Dodik SAD-u: Računate li kao investiciju slanje osiromašenog urana s neba na nas?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Najviši dužnosnici iz reda bosanskih Srba danas su oštro uzvratili na optužbe američkog šefa diplomacije Antonyja Blinkena, koji je za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dan ranije ustvrdio da se ponaša poput Vladimira Putina i uspostavlja autokratsku vlast u entitetu na čijem je čelu. 

Dodik, koji je pod američkim sankcijama od 2017. jer je označen prijetnjom za stabilnost BiH i osobom umiješanom u korupciju, već mjesecima je u verbalnom ratu s veleposlanikom SAD-a u BiH Michaelom Murphyjem.

Dodik pod sankcijama Britanaca i SAD-a, Cvijanović samo pod britanskim sankcijama

Prošlog tjedna vlada RS-a je po Dodikovu nalogu donijela odluku da svi dužnosnici iz tog entiteta prekinu komunikaciju s Murphyjem, ali i veleposlanikom Velike Britanije Julianom Reillyjem. Učinjeno je to uz optužbe kako se njih dvojica miješaju u unutarnje stvari BiH, ali je navedeno kako će se ipak održavati veze s Washingtonom i Londonom.

Dodiku je 2022. sankcije uvela i Velika Britanija, a na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u tu zemlju dospjela je i sadašnja predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je svoju političku karijeru ostvarila na temelju bezuvjetne odanosti Dodiku.

Blinken tvitao da se Dodik ponaša poput Putina

Američki državni tajnik Blinken jučer je na Twitteru poručio Dodiku kako veleposlanik Murphy provodi politiku SAD-a, a ne svoju osobnu, neizravno upozorivši da prekid komunikacije s njim znači i uvredu za Washington.

Napisao je i kako se Dodik ponaša poput ruskog predsjednika Putina jer nametanjem restriktivnih zakona, usmjerenih protiv slobode medije, nevladinih organizacija i pripadnika LGBTIQ populacije, guši temeljna ljudska prava i slobode. 

Cvijanović: Blinken iznosi netočne informacije o Dodiku

Na Blinkenovu je objavu prva u obranu svog stranačkog šefa stala Cvijanović, koja tvrdi kako američki šef diplomacije zapravo ne zna što se zbiva u BiH te iznosi netočne informacije i kvalifikacije o Dodiku, a američku politiku prema BiH opisala je površnom.

"Neizbalansiran pristup dužnosnika SAD prema BiH, koji je demonstrirao i Blinken, predstavlja dio problema, a ne rješenja za ovu zemlju", izjavila je Cvijanović za medije u RS-u. Njena je ocjena kako su za probleme u BiH odgovorni "domaći i strani uzurpatori", a ne Dodik.

Dodik: Je li u 638 milijuna dolara uračunat i osiromašeni uran koji su nam slali s neba?

Sam Dodik s američkom je administracijom polemizirao neizravno. Nakon što je vlada RS-a donijela odluku o prekidu komunikacije s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije, lokalni su mediji podsjetili kako je samo SAD na teritoriju RS-a do sada plasirao pomoć vrijednu više od 600 milijuna dolara.

Dodik na to nije imao suvisao odgovor pa je na Twitteru danas postavio komentar i pitanje u stilu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove.

"Bolje da nisu dali ni dolar, a da se nisu tako i toliko miješali. Pitam se je li u onih 638 milijuna dolara uračunat i osiromašeni uran koji su nam slali s neba? Računaju li to kao investiciju u biološko razaranje srpskog naroda", napisao je Dodik aludirajući na zračne udare NATO-a na položaje vojske bosanskih Srba koji su doveli do prekida rata i omogućili pregovore u Daytonu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više