Dodik: Srbi su nositelji antifašizma, taj pokret nisu imali drugi narodi BiH

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH, bio je na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjoj Luci. Osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je kazao da BiH uz Dan pobjede danas slavi i Dan Zlatnih ljiljana, piše Klix

"Nazvati Armiju RBiH i Zlatne ljiljane antifašističkim pokretom, kako to čini Željko Komšić, nije samo povijesni revizionizam, već i bezobrazluk nedovršenog čovjeka koji se ovim nastupom sprema za još jednu izbornu krađu mjesta koje mu ne pripada, a koje je u tri mandata već krao", rekao je Dodik.

Dodik smatra da su nositelji antifašističkog pokreta isključivo Srbi

Dodik je optužio Komšića da prisvaja antifašistički pokret iz Drugog svjetskog rata, a odmah poslije toga je kazao da su isključivo Srbi nositelji tog pokreta. Rekao je da antifašistički pokret u BiH nisu imali drugi narodi. Ustvrdio je da Komšić druge narode naziva antifašističkim iako je Dodik u svojoj prethodnoj izjavi upravo to izjavio za Hrvate i Bošnjake, prenosi Klix.

"Narod kome se Komšić danas obraća uglavnom je bio regrutiran u Handžar diviziji koja je bila fašistička formacija u BiH sve do kraja rata kada su se priklonili pobjednicima. Uz tu povijesnu krađu, Komšić bi još htio podvaliti da je Armija RBiH bila antifašistička vojna organizacija koja se borila protiv fašista, čime je dva konstitutivna naroda u BiH označio fašistima", izjavio je Dodik.

Dodik se u nastavku izjave obrušio na Zlatne ljiljane i Armiju RBiH pa ustvrdio da su oni bili "nastavak profašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata koje su surađivale s nacističkom Njemačkom i tzv. Nezavisnom državom Hrvatskoj u kojoj je pobijedio više stotina tisuća Srba". 

Klix piše da je Dodik u svojim izjavama revidirao činjenice jer je prvi antifašistički partizanski odred na području bivše države osnovan u Žabnu pokraj Siska 1941. godine te da su povijesne činjenice utvrdile da četnici nisu bili antifašisti.

 

 

Pročitajte više