Dodik: Za genocid u Srebrenici kriv je SDS

PRVI čovjek Republike Srpske, kontroverzni premijer Milorad Dodik, danas je govoreći o novom izbornom zakonu za Srebrenicu, optužio opozicijsku Srpsku demokratsku stranku da je 1995. godine organizirala masakr i genocid u tom gradu!  Dodik, kako kaže, posjeduje dokaze da su na sastanku u Bratuncu, gdje se dogovarao masakr Srebreničana, osim vojnih zapovjednika, sudjelovali i vodeći političari SDS-a. Mnogi ovu izjavu doživljavaju kao povijesnu, budući je Dodik prvi puta javno i izrijekom rekao kako je Srebrenici počinjen genocid.

Podsjetimo, jučer su oba Doma parlamenta BiH usvojili Prijedlog izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Riječ je o promjenama za lokalne izbore u Srebrenici, a ova će općina tako dobiti poseban status. Na sljedećim lokalnim izborima građani koji su do 1991. godine živjeli na teritoriju Srebrenice slobodno će odlučivati hoće li glasovati u općini u kojoj sada žive ili pak u Srebrenici gdje su imali prijavljeno prebivalište do 1991. godine i bili na biračkim spiskovima.

Dodik koji je dugo vremena bio protiv posebnog zakona za Srebrenicu iznenada je podržao promjenu izbornih pravila nakon razgovora s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom u Banjoj Luci.

Danas je tako Dodik govoreći o Srebrenici, dodao i to kako ne postoji mogućnost da se taj grad izdvoji iz Republike Srpske. Naime, Dodik je danas priznao kako je riječ o genocidu, te da masakr u Srebrenici ima "politički pečat" SDS-a, ali sve to nije dovoljno da se prizna kako Srebrenica ne bi trebala biti u sastavu Republike Srpske. 

I.Ć.
Foto:AFP

Pročitajte više