Dodik za rusku televiziju: Ne želim BiH, ali nisam spreman ratovati

Ilustracija: Dejan Rakita/PIXSELL

PREDSJEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je potvrdio kako želi da taj bosanskohercegovački entitet postane neovisna država, a ovoga puta to je kazao za rusku režimsku televiziju Russia Today (RT). 

"Ja je (BiH) ne želim, nisam spreman ratovati, ali ću biti zadovoljan, ako ne uspijem u svom političkom ili biološkom životu stvoriti situaciju da se Republika Srpska primakne statusu nezavisne države, ostaviti iza sebe generaciju političara koji će se boriti da RS bude nezavisna država", kazao je Dodik za RT Balkans u njihovoj emisiji Relativizacija, koju vodi Ljiljana Smajlović, bivša glavna urednica beogradske Politike.

"SAD povlađuje interesima Bošnjaka"

Dodikova je teza da na Balkanu ništa nije završeno i da je pitanje granica otvoreno pa stoga, kako je sugerirao, ostaje otvorena mogućnost ujedinjenja RS-a sa Srbijom. Dodao je kako je odgajan na priči o ustašama koji su njegove pretke vodili po Jasenovcu pa je stoga stekao svijest da treba postojati RS, koju je opisao najvažnijim nacionalnim interesom Srbije.

Komentirajući odnose Srbije i Kosova, Dodik je kazao kako je nužno da puna kosovska neovisnost sadrži element kakav je danas Republika Srpska u BiH.

"Ako ste pristali na zajednicu srpskih općina, onda je to to", kazao je Dodik. Očekivanja da će se promijeniti nazvao je "nenormalnim" te najavio kako će se nastaviti suprotstavljati politici Zapada, a posebice SAD-a za koji tvrdi da isključivo pogoduje interesima Bošnjaka.

"Hrvati u BiH su žrtve samostalnosti Hrvatske"

Na pitanje kako to da ima dobre odnose sa sadašnjim političkim vrhom bosanskohercegovačkih Hrvata odgovorio je tvrdnjom da Hrvati i Srbi u BiH danas imaju isti odnos prema toj zemlji jer se promijenilo stanje kakvo je vladalo u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman.

Hrvate u BiH vidi "žrtvama samostalnosti Hrvatske" pa sugerira kako je Tuđmanu bilo važno jedino donositi odluke bitne za jačanje hrvatske neovisnosti, što je uključivalo savezništvo s Bošnjacima u borbi protiv srpske agresije. "Meni je bilo važno da se održe konstitutivnost i prava Hrvata jer se time zapravo brani prava Srba", kazao je Dodik.

Pročitajte više

 

Pročitajte više