Dodikov zastupnik: BiH se raspala, samo to Bošnjacima nitko nije priopćio

SRĐAN MAZALICA, zastupnik u parlamentu Republike Srpske, tvrdi da se BiH raspala, a da Bošnjacima to još nitko nije rekao. 

"BiH se raspala, samo to Bošnjacima još nitko nije priopćio. Njihovo ignoriranje zahtjeva i interesa drugih naroda čini da su centrifugalne sile sve jače, geopolitički odnosi održavaju centripetalne sile sve slabijim. Davati doprinos opstanku BiH znači protiviti se zakonima prirode", napisao je Mazalica na Twitteru. 

Trajna politička kriza

Inače, u toj zemlji je u tijeku jedna od najvećih političkih kriza nakon rata koji je okončan potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma. 

U BiH svatko, zapravo, vuče na svoju stranu. Najbrojniji Bošnjaci, koji su postotno i najveće žrtve rata, žele državu samo za sebe, Srbi žele povratak na izvorne daytonske nadležnosti, odnosno da su entiteti (Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska) ono gdje je koncentrirana vlast, dok Hrvati žele izmjene Izbornoga zakona tako da sva tri naroda biraju svoje predstavnike i sukladno Ustavu i presudama Ustavnog suda participiraju u vlasti.

Mazalica je, osim kao zastupnik u entitetskom parlamentu, aktivan i u Dodikovoj stranci i predsjednik je Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Česte poruke u javnosti

Ovakve poruke, koje govore o nefunkcionalnosti BiH, na društvenim mrežama su sve češće, a može ih se pronaći na sve tri strane.

Zemlju iduće godine čekaju parlamentarni izbori, a nije jasno hoće li se oni održati, s obzirom na to da su se stranke koncentrirane oko Sarajeva povukle iz pregovora s hrvatskom i srpskom strankom, a posrednici iz međunarodne zajednice nedavno otkazali posjet planiran za kraj ovog mjeseca.
 

Pročitajte više