Dodikovi suradnici ga veličaju zbog susreta s Milanovićem na Hvaru

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bliski suradnici lidera bosanskih Srba Milorada Dodika iskoristili su njegov susret s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem kao dokaz da on i dalje ima bitnog utjecaja u regiji te da zapravo nije izoliran zbog svoje politike koja dovodi u pitanje opstanak BiH kao države.

Dodik je jučer nenajavljeno doputovao na Hvar, gdje se sastao s Milanovićem, a nakon toga je istim helikopterom kojim je tamo došao otputovao u Srbiju, gdje je s Aleksandrom Vučićem promatrao vojnu vježbu srbijanske vojske, hvaleći nakon toga njezinu sposobnost da "brani Srbe".

Dodikova helikopterska turneja

Dodik i Vučić uz to su potvrdili kako će 4. kolovoza u Prijedoru zajedno obilježiti obljetnicu "progona Srba iz Hrvatske", kako opisuju vojno-redarstvenu operaciju Oluja iz 1995. godine.

Dodikova regionalna helikopterska turneja uslijedila je u trenutku kada je suočen s diplomatskom izolacijom, a Republika Srpska s tihim financijskim sankcijama Europske unije zbog postupaka kojim u tom entitetu pokušavaju potkopati Ustavni sud BiH i dovesti u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Europski parlament izravno je pozvao na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na one kojima ga je SAD izvrgnuo još 2017. godine, a Velika Britanija 2022.

"Susreti s predsjednicima Hrvatske i Srbije dokaz su Dodikovog vizionarstva i važne političke uloge"

Šefica kluba zastupnika Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Zastupničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić danas je susrete svog stranačkog šefa s predsjednicima Hrvatske i Srbije opisala kao dokaz njegova vizionarstva i važne političke uloge.

"Fantomska kriza u BiH nije izazvana potezima Dodika, već političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice koji su svjesno i ciljano išli na raspakiravanje Daytonskog sporazuma", izjavila je Vulić koja je do sada najpoznatija po konstataciji da je Dodik za nju Bog.

Njena je teza kako su tijela vlasti RS-a "adekvatno, zakonito i ispravno" odgovorila na navodno kršenje Daytonskog sporazuma, a da je zbog toga Dodik izložen hajci "onih koji žele unitarnu BiH".

"Jako je važna suradnja predsjednika Srbije, Hrvatske i Srpske"

Time je aludirala na zakone što ih je donio parlament RS-a i kojima je zabranjena provedba presuda Ustavnog suda BiH na teritoriju tog entiteta, kao i odluka visokog predstavnika.

Te je zakone Schmidt poništio 1. srpnja, a Dodik to za sada odbija poštovati, dok njegova suradnica sugerira kako za to ima i potporu.

"Stoga je jako važna suradnja predsjednika Srbije, Hrvatske i Srpske", kazala je Vulić.

Dodikov koalicijski partner: Republika Srpska ima prijatelje u svijetu

Dodikov koalicijski partner Daro Banjac, čelnik stranke pod nazivom Narodna partija RS, kazao je kako sastanci s Milanovićem i Vučićem dokazuju kako Dodik ima odlične odnose ne samo s predsjednicima Srbije i Hrvatske već i s ostalim političarima iz regije, posebice s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"To pokazuje poziciju Republike Srpske i da ona, bez obzira na to tko što mislio, uz predsjednika Rusije Vladimira Putina i ostale političare, ima prijatelje u svijetu", kazao je Banjac.

Pročitajte više