DODJELOM NAGRADA ZAVRŠIO 6. "CRTANI ROMANI ŠOU"

Dodjelom nagrada večeras je u Kulturnom centru Centra Kaptol (KCCK) završio 6. međunarodni festival stripa "Crtani romani šou".

Prva nagrada uručena je Vladanu Nikoliću, autoru iz Srbije i Crne Gore, a drugu i treću dobili su Dunja Janković i Miroslav Nemeth iz Hrvatske. Autor najboljeg rada dobio je 150 eura, drugonagrađeni 100, a trećenagrađeni 70 eura.

Ocjenjivački sud nagradio je i strip Alekseja Lipatova iz Ukrajine, koji je ušao u uži izbor najboljih radova.

Prigodnim paketima domaćih strip-nakladnika nagrađeni su i radovi u kategoriji "Mladi lav", autora do 15 godina. Te nagrade dobili su Hana Šoštarić, Franka Tretinjak i Davor Murgić.

Nagrađeni radovi izabrani su među 120 strip-tabli pristiglih na natječaj, kojemu je tema bila "Zločin i kazna". U ocjenjivačkome sudu bili su scenograf i kostimograf Zlatko Bourek, novinar Krešimir Mišak te strip-autor i kritičar Dušan Gačić.

Umjetnički direktor Festivala Tihomir Tikulin izrazio je zadovoljstvo jer je od otvorenja, 28. studenoga, Festival posjetilo gotovo dvije tisuće ljudi.

Ocijenio je da je najviše publike privuklo dvosatno predavanje istaknutoga britanskog strip-crtača Briana Bollanda, kojemu je u KCCK-u postavljena i izložba.

Osim Bollanda, gosti Festivala bili su slovenski strip-autor Tomaž Lavrič i talijanski Guiseppe Camuncoli.

Uz izložbu "Made in Cro" domaćih autora koji rade u inozemstvu, te promocije strip-izdanja, na Festivalu su se svakodnevno održavale radionice i predavanja, prikazan je film "Flash Gordon" iz 1940., a odigrana je i kazališna predstava "Diareja", nastala po istoimenom stripu Tomaža Lavriča.

Radio 101 organizator je festivala "Crtani romani šou", kojemu je svrha obnoviti kulturu stripa u Hrvatskoj.

Pročitajte više