Dogovor Italije i Hrvatske o zaključenju "jadranskog slučaja"

NA SASTANKU veleposlanika RH u Italiji Drage Kraljevića i podtajnika u talijanskom ministarstvu poljoprivrede i ribarstva Paola Scarpe, održanom u četvrtak u Rimu, dogovoreno je da talijansko ministarstvo stavi ad acta takozvani "jadranski slučaj" nastao proglašenjem ekološko-ribolovne zone na Jadranu, priopćilo je u petak hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Veleposlanik Kraljević izjavio je u petak da je "Italija s današnjim danom arhivirala jadranski slučaj" nastao hrvatskim proglašenjem zaštićene ekološko-ribolovne zone na Jadranu.

"Sinoć sam razgovarao s podtajnikom ministarstva za poljodjelstvo zaduženim za ribolov Paolom Scarpom, koji mi je rekao da će s današnjim danom stvar biti arhivirana", rekao je Kraljević.

Na sastanku su razmijenjeni stavovi i informacije o odluci Hrvatskog sabora o proširenje hrvatske jurisdikcije u Jadranu, u okviru priprema za Ministarsku konferenciju o održivom razvoju ribarstva u Mediteranu, 25.i 26. studenoga u Veneciji.

Tom prigodom dogovoren je nastavak razgovora započetih u Zagrebu, u sklopu Zajedničke stručne skupine o ribarstvu, s ciljem učvršćivanja bilateralne suradnje dviju zemalja u području ribarstva, navodi se u priopćenju hrvatskog MVP-a.

"Suglasni smo o potrebi stvaranja boljih uvjeta za ribolov u Jadranu, a za što će ključni biti sastanak u Veneciji", kazao je Kraljević.

Samo preuzimanjem pune odgovornosti za očuvanje resursa u Jadranskom moru, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini, Hrvatska i Italija, mogu osigurati perspektivu svojim ribarima, ističe u svom priopćenju MVP.

Također se ocjenuje da je Italija ovom odlukom "još jednom, ne samo izrazila svoju snažnu podršku Hrvatskoj na putu u euroatlantske integracije, nego i razumijevanje za ostvarenje nacionalnih interesa naše zemlje koji nisu usmjereni protiv susjeda, niti su u koliziji s interesima Europske unije koja želi postići ekološku zaštitu Mediterana".

Zbog najave da bi Hrvatska mogla proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranu, Paolo Scarpa je 1. listopada u pismu čelnicima Europske komisije zatražio diplomatsku intervenciju EU protiv te odluke, ističući kako bi njome "Hrvatska imala 3/5 Jadrana s isključivim pravom ribolova, što bi ugrozilo talijanske ribare".

Scarpa je i prije toga izražavao protivljenje gospodarskom pojasu, zbog "štetnosti za talijansko ribarstvo" ali je istodobno naglašavao kako "između Italije i Hrvatske postoji slaganje o potrebi da se zaštiti Jadran, formiranjem ribarskih zona po prijedlogu Europske komisije", kao što je 24. rujna izjavio za slovensku televiziju.

Po uzoru na rješenja koja EU uspješno primjenuje u Sjevernom moru i na Baltiku, Europska komisija je u svom Akcijskom planu za Mediteran, predložila uvođenje zaštićenih ribolovnih zona kao najučinkovitije mjere za kontrolu ribarenja i zaštitu ugroženih ribljih fondova u Sredozemlju, što će biti i središnja tema konferencije u Veneciji. Komisija je u četvrtak predložila i paket mjera za očuvanje ribarstva na Mediteranu, namijenjen svojim sadašnjim i budućim članicama iz Mediteranskog bazena.

Pročitajte više