Dogovoren susret Putina i Trumpa u Parizu

Foto: Hina/EPA

POSTIGNUT je preliminarni dogovor o sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Parizu prigodom obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata 11. studenoga, objavio je danas visoki dužnosnik Kremlja.

Jurij Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji su se sastali danas u Moskvi, potvrdili preliminarni dogovor o sastanku šefova država u Parizu.

"Planiramo ... bilateralni sastanak naših predsjednika", rekao je Ušakov.

Bolton: Bilo bi korisno nastaviti izravni razgovor predsjednika

Bolton je na početku sastanka s Putinom rekao da bi "predsjedniku Trumpu bilo jako drago sastati se s vama u Parizu prigodom komemoracija 100. obljetnice primirja".

"Bilo bi korisno nastaviti izravni razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Država. Na primjer u Parizu, ako je američka strana zainteresirana za te kontakte", rekao je Putin.

Dvojica čelnika će doći u Pariz 11. studenoga na svečanosti kojima će biti obilježen kraj Prvog svjetskog rata, a na kojima se očekuje dolazak više od 60 šefova država i vlada, među njima i Hrvatske.

Donald Trump i Vladimir Putin održali su prvi bilateralni summit u Helsinkiju u srpnju. Nakon toga su američkom predsjedniku u zemlji upućene brojne kritike jer je bio vrlo pomirljiv prema ruskom kolegi.

>> Senatori kritiziraju Trumpove izjave nakon sastanka s Putinom

Podsjetimo, Trump je tada rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao", a dodao je i da "ne vidi nikakvog razloga zašto bi se Rusi umiješali (u američke izbore)". 

Nakon što je njegova izjava izazvala skandal i snažne kritike i iz redova oporbe i njegove republikanske većine, Trump se sljedeći dan opravdavao da se krivo izrazio i da je zapravo htio reći da "ne vidi nikakvog razloga zašto se Rusi ne bi umiješali (u američke izbore)", što je opet izazvalo opće ismijavanje i poplavu memeova na društvenim mrežama.

Pročitajte više