Dogovorili se sindikati i vlada, sutra kreće škola. Objavljeni detalji

Foto: Index

DANAS su nastavljeni pregovori vlade i sindikata. Nakon samo sat vremena novinari su pozvani u dvoranu vlade, a u 16:20 sati je počelo obraćanje premijera Andreja Plenkovića i sindikalnih predstavnika Sanje Šprem i Branimira Mihalinca. 

Odmah na početku zajedničkog obraćanja premijer Plenković objavio je da je postignut dogovor i da se štrajk prekida, što znači da sutra počinje nastava u školama. Plenković je potvrdio da je dogovoreno povećanje koeficijenata kroz tri etape, kako se i nagađalo. 

Od 1. prosinca tako se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine. Dok će učitelji, nastavnici i profesori, ali i tajnici i računovođe dobiti traženi iznos kroz koeficijente, nenastavno osoblje će isti iznos dobiti kroz dodatke, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije. 

"Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je Plenković.

>>> Opširnije o dogovoru pročitajte OVDJE

Štrajk će biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su Plenković i sindikati. 

Predstavnika sindikata Preporod Željka Stipića, koji se s ostalim sindikatima sukobio oko toga treba li ovu vladinu ponudu dati na izjašnjavanje članstvu, nije bilo za govornicom u vladinoj dvorani. On je najavio da će njegov sindikat glasati o ponudi. 

RAZVOJ DOGAĐAJA

16:51 "Ovaj kompromis je za dobrobit djece, roditelja i normalnog funkcioniranja države", zaključio je Plenković konferenciju za medije u vladi na kojoj je objavljen dogovor i prekid štrajka. 

16:50 Štrajk će biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su Plenković i sindikati. 

16:48 "Vilim Ribić mi je danas rekao da ja ipak dosta toga razumijem. Je li tako, Vilime? To je dobro", rekao je Plenković.

16:45 "Ovo je vlada koja povećava plaće, svima, i privatnom sektoru. Povećala se minimalna plaća. Plaća u državnom sektoru se podigla, u javnom sektoru se podigla. Plaća se u mandatu moje vlade povećava za 23,1 posto", rekao je Plenković.

16:41 "Mi smo postigli naš cilj, zacrtanu visinu koeficijenata. U ovom trenutku smo se složili da se ovakvo rješenje može donijeti danas, samo ovakvo. Nenastavno osoblje će dobiti iste iznose kroz dodatke. Svi su jednako vrijedni", odgovorio je Mihalinec na pitanje znači li to što nenastavno osoblje nije dobilo povećanje da oni nemaju dostojanstvo. 

16:40 "Ova vlada je najprije prijatelj poreznih obveznika", rekao je Plenković. 

16:37 "Današnjim kompromisom koji je kvalitetan mi ćemo u 2020. uspjeti ispuniti sve obveze. Sindikati su prvo tražili povećanje koeficijenata za 6,11% od 1. rujna ove godine", odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje zašto se ranije nije dalo sindikatima ono što su tražili. 

16:35 "Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi. Imamo puno povjerenje u vladu i premijera da će u četvrtak izmijeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji", rekao je Mihalinec.

16:33 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usuglašavanja. Kazao je da će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke. 

16:32 Plenković je najavio i da će se "riješiti pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje". Nekoliko puta je Plenković rekao da je današnji dogovor kompromis. 

16:30 "Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je Plenković.

16:26 Od 1. prosinca se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine.

16:21 Postignut je dogovor i štrajk se prekida, objavio je Plenković. Nastava počinje već sutra. 

16:00 Novinari su pozvani u dvoranu vlade, čini se da je sastanak već gotov. Izjava je zakazana za 16:15 sati.

15:46 Sastanak je trebao početi u 14:30 sati, no u to su vrijeme pa i malo nakon toga sudionici sastanka još ulazili u zgradu vlade. Još uvijek nema nikakvih informacija o tome je li počeo sastanak sindikata i vlade na čelu s premijerom Plenkovićem. Podsjetimo, jučer je sastanak počeo tek nakon što su sindikati i vlada satima sjedili u odvojenim prostorijama. 

14:41 Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić je uoči nastavka pregovora prosvjetnih sindikata s predstavnicima vlade izjavio kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama.

 "Ja se nadam brzom rješenju", izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora.

Rekao je i kako se nada da će sutra početi nastava u školama, iako ne zna je li to tehnički moguće.

14:40 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

"Po svemu sudeći i prema svim najavama, ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata", rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između vlade i sindikata koji trebaju početi u 14.30.

"Očekujem da sutra učenici budu u razredu", kazala je ministrica.

14:35 Na sastanak je stigao i Vilim Ribić. Stigao je i Željko Stipić iz sindikata Preporod, jedinog sindikata koji će pitati svoje članove što misle o ponudi. Stipić je uoči sastanka kazao kako će plaćanje dana u štrajku biti sastavni dio ovih pregovora.

"Sindikati su pluralna organizacija, svaka radi po svojim pravilima. To nije pitanje slaganja ili neslaganja, nego unutarnjih pravila sindikata", rekao je Vilim Ribić.

14:22 Sindikati su ušli na sastanak.

14:20 Sindikati su došli u vladu. Kažu da su oni ovlašteni donijeti odluku i da neće biti izjašnjavanja.

"Sindikalna tijela donose odluke i o tome ćemo izvijestiti premijera", izjavio je Mihalinec uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i vlade.

U medijima se nagađa da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto u 2020. te dva posto u 2021. godini, no Mihalinec je to odbio potvrditi.

"Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

16:22 Postignut je dogovor, objavio je premijer Plenković.

14:15 Završio je sastanak užeg vodstva HDZ-a u središnjici stranke. Premijer Plenković stigao je na sastanak sa sindikatima.

13:15 Sindikat Preporod će svojim članovima dati da odluče o ponudi vlade. Opširnije

12:15 Željko Stipić iz sindikata Preporod kazao je za N1 kako će se u 13 sati znati hoće li ili neće biti izjašnjavanja o vladinoj ponudi sindikata Preporod. Vijeće do 13 sati elektronskim putem odlučuje hoće li ponuda biti prihvaćena s ili bez izjašnjavanja.

11:54 Ipak, kako se čini, sindikati nisu jedinstveni po pitanju ideje da o odluci ne glasaju članovi. Iz sindikata Preporod prilično su burno reagirali na tu najavu Vilima Ribića. Kažu da je jadna ona organizacija koja se boji mišljenja svojih članova. Opširnije

11:50 "Danas, 2. prosinca 2019. godine, štrajk je proveden u 380 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema pristiglim podacima, u štrajku je sudjelovalo 74,50% članova sindikata Preporod. U osnovnoškolskim ustanovama štrajkalo je 73,57% članova, a u srednjoškolskim ustanovama 77,33% članova", objavili su iz sindikata Preporod.

11:45 N1 neslužbeno doznaje da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata, i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

11:30 Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a.

11:07 Siniša Mihelić, predsjednik Sindikata sudionika u prometu, za HRT je istaknuo kako poznaje obje strane, one koji uplaćuju u proračun i stavljaju novac, i one druge.

"Činjenice će pokazati to da ako sindikati pristanu na nekakav reprogram 3+3, 2+2 posto, tu će maksimalno istrpjeti članstvo i izgubit će potporu članstva, da im je ovo jedna i jedina šansa da izbore 6%", tvrdi Mihelić.

11:00 "Očito je da se radi o ponudi koja nije na tragu onoga što su učitelji i profesori tražili jer, da jest, onda ne bi bilo potrebe za najavom da se neće dati na referendum, jedino ako premijer Andrej Plenković nije u potpunosti popustio i ide u ono povećanje 6,11 koje su učitelji tražili od početka", komentirao je za HRT Nikola Grmoja.

10:47 Profesor Bruno Kokot iz zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju komentirao je za N1 informaciju da o novoj ponudi vlade neće biti referendumskog izjašnjavanja.

"Ja vjerujem da će nas sindikalni čelnici i dalje gorljivo zastupati, kao i dosad, i vjerujem da će proceduralno ovo biti riješeno na najbolji mogući način. Na koncu, ne možemo imati referendum svaki tjedan", kaže profesor.

10:41 Od dobro upućenog izvora doznajemo kako će premijer Andrej Plenković učiteljima koji štrajkaju ponuditi povećanje koeficijenata, ali i da nije točna informacija koja se jučer pojavila da je Plenković učiteljima i profesorima ponudio podizanje koeficijenta u dva navrata po modelu 3 plus 3 posto. Opširnije...

10:15 Analitičari su komentirali štrajk. Za ovakvu situaciju krive premijera Plenkovića i njegovu vladu. Opširnije...

10:10 Danas je 36. dan štrajka u školama.

09:45 Završio je kontinuirani štrajk na Filozofskom fakultetu, odlučio je jutros Štrajkački odbor tog fakulteta. Od utorka sve službe rade po redovnom radnom vremenu. Do dogovora s vladom štrajkat će jedan dan tjedno.

09:10 Poznat je termin sastanka. Pregovori bi trebali početi u 14:30 sati.

08:45 "Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola danas će imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno jer bi to produljilo štrajk", rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

"To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao", dodaje.

08:00 U 19 sati u HDZ-u će se održati zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Za pretpostaviti je da će se pregovori sa sindikatima održati prije toga. No, još se ništa ne zna.

07:20 Sutra će biti objavljeni rezultati PISA testova. Riječ je o istraživanju koje se provodi s ciljem prikupljanja međunarodno usporedivih podataka o kvaliteti, učinkovitosti i pravednosti obrazovnih sustava.

Hrvatska se dosad nije proslavila, na zadnjem ovakvom istraživanju 2015. godine hrvatski učenici bili su na 36. mjestu od 72 zemlje. Opširnije

07:00 Zbog nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu, potvrđeno je u nedjelju navečer iz Banskih dvora.

Sve ide prema dogovoru, ali nisu svi sindikati zadovoljni

Jučer su sastanci i pregovori trajali od 15 do 22 sata. Branimir Mihalinec tada je novinarima samo kratko kazao kako im treba još malo vremena. Od dobro upućenog izvora doznajemo kako će premijer Andrej Plenković učiteljima koji štrajkaju ponuditi povećanje koeficijenata. N1 neslužbeno doznaje da je vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini.

"Danas smo zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor. Sutra ćemo nastaviti pregovore, sutra očekujemo završetak. Dogovorili smo da daljnje izjave ne dajemo, nećemo izlaziti s detaljima", rekao je Mihalinec nakon jučerašnjeg sastanka.

U međuvremenu, štrajk se nastavlja, a među sindikatima je izbila svađa. Sindikat Preporod ne slaže se, naime, s ostalim sindikatima koji smatraju da ne treba provesti izjašnjavanje članova sindikata o novoj ponudi vlade. Iz Preporoda su najavili da će oni provesti izjašnjavanje među svojim članovima. 

Ipak, čini se da sve ide prema dogovoru, a uoči sastanka ministrica Divjak poručila je kako izgleda da su se sindikati izborili za povećanje koeficijenata te da očekuje djecu sutra u školskim klupama. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više