Analitičari za štrajk krive Plenkovića: "Svima nam je zakomplicirao živote"

Analitičari za štrajk krive Plenkovića: "Svima nam je zakomplicirao živote"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U EMISIJI "U mreži Prvog" o štrajku učitelja, njihovim zahtjevima, vladinim ponudama i mogućnostima, ali i o tome kako će se štrajk odraziti na predsjedničke izbore govorili su politolog Anđelko Milardović i bivši ideolog MOST-a Ivica Relković.

U emisiju se javio i Marko Križanac, ravnatelj OŠ Marko Marulić iz Sinja koja je u petak prestala štrajkati. 

"To što je štrajk prestao, ne znači da su njegovi kolege zadovoljni", kazao je. Štrajk u njegovoj školi bio je djelomičan, a demokratskim glasovanjem je odlučeno da i oni koji su štrajkali počnu održavati nastavu. Posebno su, dodaje - bili obazrivi prema sedmim i osmim razredima, a dodatni su pritisak izvršili i roditelji. Svi su oni u petak svoju djecu poslali u školu. 

Križanac, inače pripadnik HDZ-a, kaže kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Osobno, nije za nastavak štrajka iako ga je u početku podržavao.

Milardović: Plenković nije Margaret Thacher, a prosvjetari nisu rudari

"Uzroci štrajka su strukturni. Obrazovni sustav je podcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija je zadnjih 27 godina podcijenila intelektualno-obrazovnu elitu i ona se bori za socijalni status i za dostojanstvo", kazao je Anđelko Milardović.

Drugi uzrok štrajka je, smatra - nepravovremeno neprepoznavanje štrajka i nisko klizeći start premijera prema sindikatima. To nije u maniri jednog vladara, koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher. Međutim, prosvjetari nisu rudari", dodao je. Smatra da ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i može mu se drugi put javiti crni labud, zaključio je.

Smatra kako će se vlada teško izvući iz ove situacije bez da poveća koeficijente. 

"Sve pametne vlade ulažu u znanost, obrazovanje i kulturu", zaključio je. Nužnim smatra reviziju koeficijenata jer nije normalno da neki "državni službenik u nekom državnom uredu za doček dobrodošlice ili netko sa srednjom stručnom spremom u nekoj agenciji ima koeficijent 'boli glava' u odnosu na prosvjetara". "Nisu svjesni koliko su svima nama zakomplicirali život", zaključio je Milardović koji zagovara otvaranje "druge tranzicije".

Relković: Manevarski prostor je gotovo nestao

Ivica Relković kazao je kako je odbijanjem vladine ponude izgubljeno vrijeme, a manevarski prostor je gotovo nestao. Dolaze predsjednički izbori, predsjedanje EU-om i Božić, a vlada ga ne smije dočekati "poražena". 

Podsjetio je da je ovo i zadnja godina mandata pa se vlada mora prilagođavati cijelom nizu sličnih potencijalnih situacija. Smatra da Plenković ne bi smio izgubiti predsjedničke izbore jer bi bio puno više ranjiv i vezano uz unutarstranačke izbore. I on smatra kako se Plenković prema štrajku u početku odnosio "previše komotno".     

"Potpuno bi pogrešno bilo da se 'druga tranzicija' provede na način uravnilovke - da svim društvenim skupinama damo sve. Moramo krenuti u vrednovanje, nije svaki rad isto vrijedan. Vlada će morati krenuti u reformu same sebe. Mi smo država s najviše ministarstava u Europi. Njemačka ih ima 14. U pitanju su i Uprave. Sve zahtijeva čišćenje. Iz Hrvatske se ne odlazi samo zbog novca nego i zbog manjka perspektive. Odlaze visokoobrazovani ljudi koji sa sobom povlače i obitelji. Treba dijeliti, ali ne linearno. Moramo ući u problem organizacije države", kazao je Relković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara