Dok je mlada obitelj bila na odmoru, izbacili su ih iz stana u Zagrebu

MLADA zagrebačka obitelj, dvoje roditelja i dijete, preko noći ostala je bez svega. Kolateralne su žrtve jednog od već poznatih scenarija - zavrzlame s imovinsko-pravnim odnosima koja se rješava na sudu. Usred svega našla se obitelj Štorek, podstanari u stanu koji je predmet sudskog spora za koji uopće nisu znali, piše HRT.

Svoju su najamninu uredno plaćali, kao i režije, četiri godine proživjeli su u tom stanu, imali ugovor o najmu, uredili 50 četvornih metara onako kako je to obitelji odgovaralo. Namještaj, novi TV prijamnik, igračke šestogodišnje djevojčice, odjeća, obuća, uostalom sve ono što je dio svakodnevnog življenja u jednom prostoru. I sve je to nestalo u jednom jutru.

Stan prodan dok su bili na moru

Lucija Štorek sa šestogodišnjom se kćeri u srpnju pridružila suprugu Borni u Dubrovniku. Borna je ondje sezonski zaposlen, a Lucija se samo malo željela odmoriti od zagrebačkog ritma života. U međuvremenu, dok je sjedila na plaži s malenom, stan koji su u Zagrebu unajmili i za koji, kako kaže, imaju ugovor o najmu, prodan je.

Iz Dubrovnika se vratila jučer, s jednim kovčegom. I to je jedino što ovoga trenutka posjeduje. U stan više ne može, zamijenjena je brava, a stvari koje su pripadale mladoj obitelji odvezene su u nepoznatom smjeru.

"Više nije ta brava koja je bila, očito je u petak zamijenjena kad su mi iznesene sve stvari. Da nije bilo dobrih susjeda koji su mi javili što se događa, ja bih u 5 ujutro s djetetom u rukama i koferom došla pred zatvorena vrata", kaže Lucija.

Samo si zamislite što sve imate u stanu. Od odjeće, naslijeđa, nakita, ušteđevine, bicikl, novi televizor, fotoaparat... Puno toga. Svi dokumenti, sva intima moja, nastavlja Lucija. Još je, nastavlja, s mora nazvala policiju. Policija je u stan i došla, ali kako kaže, nisu mogli učiniti ništa.

Pokazali su vlasnički list i zato policija tu ništa nije mogla. Ali u trenutku kad je policija došla, ističe Lucija, stan je već bio ogoljen do zidova. Znači, već su sve stvari, govori, bile vani.

"Malo sam ljuta, malo sam bijesna, malo sam jadna. Zamislite vi da odete na godišnji malo se odmoriti, a onda preko noći nestane svih vaših četiri godine koje ste proveli unutra", kaže.

Susjedi zgroženi

Susjede su, kažu, tog dana bile u najmanju ruku uplašene. I još u nevjerici prepričavaju kako je to izgledalo.

"Kod vrata od gospođe podstanarke su stajala dva zaštitara, jedan s jedne strane, drugi s druge i bravar je nešto radio", prisjeća se Štefica Đunđek.

Onda sam, dodaje, išla van gledati. Tu je bio preko kombi, tu je bio kauč, neke crne vreće i neka roba vani. Dan-danas ne mogu doći k sebi jer i ja sam nekad bila podstanar, govori.

Ma jezivo, ustvrdila je druga susjeda, Branka Birko. Još je i kiša padala, opisuje i nastavlja: Ona oluja je bila noć prije, to sve tu bilo je na mokrom, onaj medo, crno-bijeli od djeteta, pa to je grozno.

Sve zbog neriješenih imovinsko- pravnih odnosa

Vlado Paver nakon smrti vlasnice stana nastavio je s iznajmljivanjem Luciji i njezinoj obitelji. Njemu je stan, tvrdi, pripao po oporuci. Susjedi Turić po ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju. Kako je sudski spor još u tijeku, tako Vlado nije ni razmišljao da bi se Lucija s obitelji trebala seliti. Njemu je mlada obitelj plaćala stanarinu. Ne može, kaže, vjerovati da se tako nešto dogodilo.

"Jedna susjeda mi je javila, kako se moj podstanar seli? Kako bi se selila, ona je na moru?! "Dođite pogledati, tu stvari neke se vuku van." I onda kad sam ja došao, vidio sam tu kombi bijeli i vidio sam stvari tu vani, nisam imao gdje stati pa sam otišao dolje. Dok sam našao mjesto, dok sam se parkirao i vratio, već su nestali. Išao sam pogledati unutra, dvije brave su stavljene. Odmah sam javio mom podstanaru da je izvršena provala", priča za HRT nemalo iznenađeni Vlado Paver.

Osoba koja je stan prodala gospođi Turić i koja je u sporu zbog raskida ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, nije otvarala vrata.

Gospođa Vesnica Uroda, koja je stan kupila, na poruku nije odgovorila. Na telefonske pozive odgovorio je njezin suprug. Gospodin Uroda kratko je tek rekao kako neće ništa govoriti bez odvjetnika i poklopio slušalicu.

Pročitajte više