Dok Rusi prijete, cijena nafte raste

NAPETOST između SAD-a i Rusije i dalje raste, pritom dolar pada, a cijena nafte i ulagači su došli na svoje kada se ista popela preko 121 dolara za barel.

U četvrtak je nafta povisila svoju cijenu za gotovo pet posto, ili 37 centi te je pritom na američkom tržištu dosegla 121,55 dolara za barel. Londonska je cijena nafte također porasla za 46 centi, na 120,62 dolara za barel. Rusija je, naime, u četvrtak zaprijetila da će njezin odgovor na američki sporazum s Poljskom, kojim se u toj zemlji dozvoljava postavljanje proturaketnog štita, nadmašiti razinu diplomatskih dogovora.

"Cijene nafte pod utjecajem su povlačenja dolara s najviših razina u osam mjeseci te diplomatskih napetosti između SAD-a i Rusije", procijenio je tako situaciju David Moore, robni strateg pri Commonwealth Bank of Australia.

Iako je rekordna cijena nafte od 147,27 dolara za barel još daleko, ona je u kratko vrijeme zbog odnosa SAD-a i Rusije porasla 9 dolara. Pritom je referentna cijena barela OPEC-ove nafte porasla za 3,86 dolara u jednom danu te se popela na 113,63 dolara za barel.

V.M.

Pročitajte više