Dok se alkari ne ispričaju, Mesić ne ide u Sinj

NI OVE godine Predsjednik RH Stjepan Mesić neće prisustvovati Sinjskoj alci. Rezultat je to neuspješnih razgovora između predsjednika Mesića i istaknutih članova Udruge veterana i poštovatelja Sinjske alke.

Tjednik Nacional u novom broju piše kako Mesić ne želi biti pokrovitelj Alke sve dok mu se Viteško alkarsko društvo i njegov predsjednik Mate Jukić javno ne ispričaju zbog neugodnosti koje je kao predsjednik doživio na Alki 2001. godine.

Također, da bi svojom nazočnošću uveličao viteški događaj, Mesić od Uprave VAD-a zahtjeva da u alkarsku četu vrati trojicu nepravedno protjeranih alkara. Riječ je o Stipi Breki, Ivici Periću i Ognjenu Preostu. Međutim, takav je potez Uprave VAD-a gotovo nemoguć, barem dok je na čelu društva bivši gradonačelnik Sinja i prvi čovjek Alke, Mate Jukić.

U proljeće iduće godine održat će se izborna Skupština VAD-a na kojoj se očekuje Jukićeva predaja dužnosti, te izbor nove uprave. U lokalnim se krugovima postavlja pitanje i hoće li novi sinjski gradonačelnik, Nikola Tomašević, imati odlučnosti uvesti reda u politički desno orijentirano društvo alkara.

Nacional piše kako su pojedini krugovi nezadovoljni Tomaševićevim izborom, a kao neke od njih, tjednik navodi pojedine moćne ljude iz crkve odnosno franjevačkog svetišta u Sinju.

Pročitajte više