Dok Slovenija razmišlja o povlačenju vojnika iz Afganistana, Vlada RH predlaže slanje novih

U SLOVENIJI na sjednici koja se održala iza zatvorenih vrata između ostalih pitanja slovenska vlada je raspravljala i o slanju, tj. povlačenju slovenskih vojnika iz Afganistana. Pahor je na sjednici odboru otkrio informaciju s nedavnog sastanka predsjednika vlada s američkim predsjednikom u Pragu, a tiče se situacije u Afganistanu.

Nakon zatvorene sjednice premijer Borut Pahor je na konferenciji za novinare kazao da "razumiju svoje saveznike i ne misle se iz Afganistana povući preko noći". "Očekujemo da se čuje i naše mišljenje kako sadašnja strategija u Afganistanu neće uroditi plodom i da o njoj ponovno treba razmisliti", kazao je Pahor o sudjelovanju 60-ak slovenskih vojnika u misiji u Afganistanu.

Pahor je kazao da će za otprilike godinu dana vlada odlučiti je li nazočnost slovenskih vojnika u Afganistanu potrebna i ima li smisla, te ne isključuje mogućnost povlačenja slovenskih vojnika iz Afganistana, piše Delo.

S druge strane, dok susjedna Slovenija razmatra mogućnost povlačenja svojih vojnika iz Afganistana, Vlada RH je uputila Hrvatskom saboru prijedlog za slanje dodatnih vojnika u Afganistan.

"Vlada RH predlaže slanje novih vojnika u Afganistan"

"Predlaže se povećanje trenutne odobrene veličine mogućnosti sudjelovanja naših pripadnika Oružanih snaga u mirovnoj operaciji ISAF, i to kroz povećanje sa sadašnjih do 300 pripadnika za 20 pripadnika, odnosno mogućnost sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu u 2010. i 2011. godini s do 320 pripadnika, uz mogućnost rotacije.

Predloženo povećanje je izravan doprinos daljnjoj implementaciji našeg udjela u izgradnji i stabilnosti Afganistana. 

Donesena je i Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). U svibnju i lipnju 2010. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu gdje će se uputiti na rok do devet mjeseci 15 pripadnika Oružanih snaga RH u sastav operativnog mentorskog tima za vezu", stoji u priopćenju Vlade Republike Hrvatske.  

Pročitajte više