Puhovski o novoj vladi: Tek sad nastaje najveći problem

Foto: Screenshot N1

Profesor i politički analitičar Žarko Puhovski u N1 Studiju uživo komentirao je konstituiranje sabora, ali i druge političke aktualnosti u Hrvatskoj.

Gordan Jandroković treći je put izabran za predsjednika sabora, ali iako se po tome, i drugim stvarima, čini kako je sve isto kao i 2024., nije. Domovinski pokret je sad dio vlasti, osjeća se promjena u retorici i bez obzira na optimizam usmjeren prema javnosti, ostaje dojam da nije sve kako treba, da postoje neke nedovršene stvari.

"Ima neka vrsta vige u džepu"

“Ima neka vrsta fige u džepu, to se očito osjeća na obje strane. Jer, DP živi od očekivanja javnosti da ih HDZ pojede. I to nisu dobra očekivanja. Oni su s jedne strane igrali ulogu ucjenjivača vlade, ne baš uspješno, a ljudi se zabavljaju pitanjem hoće li ih HDZ probaviti za dva mjeseca”, rekao je Puhovski pa nastavio:

“S druge strane, imaju unutarnja neslaganja. Mario Radić se jedan dan odriče plaće, drugi dan ga se ne spominje, onda se pojavljuje kao kandidat za potpredsjednika vlade. A besmisleno je imati pet potpredsjednika, što potvrđuje davanje pozicija da bi klapa bila zadovoljna. To govori da će biti napetosti, što bi moglo završiti kao s Mostom. I vidjet ćemo hoće li se na lijevo-liberalnom sektoru nastaviti zabrinutost zbog atmosfere radikalizacije. Iako DP nije sam po sebi dovoljno moćan, budi strepnju, koja nije ni toliko loša jer bude oprez.”

Naglasio je i da tek treba vidjeti je li DP ekstreman kao njemački AfD, no smatra lošim reakciju prema SDSS-u.

“Reakcija je trebala biti isključivanje DP-a iz onoga što se u Njemačkoj zove “ustavni luk” jer istupili su iz tla Ustava. Ali, to ne možete učiniti kad najjača oporbena stranka živi od kršitelja Ustava Zorana Milanovića. Oni ne mogu onda to kritizirati.”

"Najveći problem će biti u izboru državnih tajnika"

Najveći problem bit će u izboru državnih tajnika jer sad imamo dobru stvar, da ministar jedne stranke ima državne tajnike iz druge, što će ponuditi nekakvu kontrolu unutar ministarstava. No, katastrofalno mi se čini što imamo samo dvije žene u vladi i to je loš trend, opasan.”

Čekanjem oko dodjeljivanja pozicija, Plenković zapravo želi izazvati tenzije, tvrdi Puhovski.

“Time ih drži pod kontrolom. Ali, mi ne znamo koliko on još ostaje premijer. Izabran je treći put i može trijumfalno otići”, mišljenja je politički analitičar.

Pročitajte više