Dok svi prate rat, traje bizarni obračun. HDZ-ovac već dvaput bio na poligrafu

Screenshot: N1

RAT u Ukrajini možda vas je omeo pa niste upratili bizaran obračun u hrvatskoj politici.

Sve je počelo još pretprošle nedjelje u emisiji TNT na N1. 

Grmoja je tada ustvrdio da ima podatke koji dokazuju da je Kapulica, inače savjetnik predsjednika HDZ-a, pohodio klub u Slovenskoj ulici te da je tamo sudjelovao u dogovaranju poslova, na što mu je Kapulica uzvratio da laže, da u podrumu Slovenske nikada nije bio te da Grmoji to nije prvi put da laže. Nekoliko je puta Grmoja u emisiji uživo tražio od Kapulice da se podvrgne poligrafskom testiranju. Kapulica je na to pristao, pod uvjetom da se on, ako se dokaže da je lagao, u potpunosti povlači iz politike, a ako se dokaže da je govorio istinu, tada se Grmoja povlači iz politike. Grmoja je bez oklijevanja pristao i na to su se obojica rukovali pred kamerama.

HDZ-ovac otišao na poligraf i prošao

Nije ta oklada baš nešto odjeknula. Postoji taj neki rat, a teško da bi i inače obračun Kapulice i Grmoje ljude naročito zanimao. No, oklada je oklada i Kapulica je stvar shvatio vrlo ozbiljno. Jučer, više od tjedan dana nakon što se okladio s Grmojom, slavodobitno je objavio kako je prošao poligraf. 

Kapulica je našao detektivsku agenciju Detektiv Mreža d.o.o. ,obavio poligrafsko ispitivanje te organizirao konferenciju za medije čim je primio rezultate.

"Poligrafsko testiranje obavio je licencirani poligrafski ispitivač koji je ujedno i sudski vještak i koji je spreman istupiti u javnost i govoriti o ovom pitanju i potvrditi točnost poligrafskog nalaza. Napravio sam to u prvom terminu koji mi je ponuđen, tri dana nakon što smo kolega Grmoja i ja pred čitavom javnosti rekli koji je ulog. A to je da ću se povući iz političkog života ako se dokaže da sam ja lagao. To je učinio i Grmoja. Nakon testiranja morao sam pričekati izvješće, čim sam ga dobio, sazvao sam ovu konferenciju", rekao je Kapulica. 

Objavio je i rezultat testiranja.

"Iz izvješća je razvidno da nikada nisam bio u Slovenskoj 9. Razvidno je da prije pojave afere u medijima nisam čuo za klub u Slovenskoj 9. Vidljivo je da nisam bio u klubu u Slovenskoj 9 i da me nitko nikad nije pozvao da dođem u taj klub."

Ustvrdio je i da je Grmoja politički mrtav: "On je politički mrtav. To je žalostan kraj jedne karijere, ali znate kako se kaže, vrč ide na vodu dok se ne razbije."

Grmoja se vadi na to da se Kapulica nije testirao kako su se dogovorili, iznio nove optužbe

Ubrzo se o ovome oglasio i Grmoja. Osim što je održao presicu u saboru na tu temu, oglasio se i na Facebooku.

"Kapulica nije ispoštovao naš dogovor, a taj je bio da javno na televiziji i pred kamerama odgovori na pitanja o svojoj povezanosti s aferom JANAF i klubom u Slovenskoj 9. On je navodno to odradio u privatnom aranžmanu.

Ja sam još u prošli ponedjeljak iznio činjenice o njegovim puno direktnijim vezama s tom aferom od samog odlaska u famozni Klub te tražio da javno odgovori na sva ta pitanja. No, danas se u strahu svojim smiješnim manevrom pokušao izvući.

Šira javnost ne zna da je Kapuličin kum i pouzdanik Goran Puklin u svom stanu čuvao više od 4 milijuna kuna Dragana Kovačevića iz Kluba u Slovenskoj 9.

Kada je Puklin priveden Uskokovi istražitelji pretražujući njegov mobitel otkrili su novi krak afere JANAF u kojoj svoju ulogu ima i Mario Kapulica. Na temelju poruka u jednoj WhatsApp grupi Uskok je proširio optužnicu za novu točku optužbe kojom se tereti Kapuličinog kuma Puklina da je tvrtki Fleksbit (čiji je Puklin bio prikriveni vlasnik) namjestio posao nabave softvera za online klađenje koje je Hrvatska lutrija platila navedenoj tvrtki ukupno 8.29 milijuna kuna.

Kapulica: Bio sam i drugi put na poligrafu

Sve se nastavilo i danas kada je HDZ-ov Kapulica ponovo istupio u medije da je i drugi put bio na poligrafu. 

Rekao je da je učinio još jedan poligrafski test jer je pretpostavljao da će “lažov Grmoja dovesti u pitanje poligrafsko testiranje koje mu ne ide u prilog”. Kazao je i da je drugo poligrafsko testiranje napravio Romeo Vrečko.

“On je rodonačelnik poligrafa u Hrvatskoj, to je čovjek koji je napravio više od 6000 poligrafskih ispitivanja, koji je magistrirao kriminologiju na poligrafskom ispitivanju, koji je prvi i jedan od dvojice stalnih sudskih vještaka za poligrafska ispitivanja. To poligrafsko ispitivanje pokazuje isti rezultat. Koliko poligrafskih ispitivanja čovjek treba proći da bi demantirao očite laži Nikole Grmoje?” rekao je.

Na pitanje zašto je radio testiranje ako je znao da će Grmoja to dovesti u pitanje, Kapulica je rekao da je u početku mislio da će vjerovati.

“A znate i koji je ulog bio. On hoće nove oklade, pa prvo ispuni ovu”, dodao je.

HDZ-ovac najavljuje i treći poligraf

Kapulica tvrdi da su lažne sve insinuacije osim činjenice da je prije 20 godina bio kum na vjenčanju Goranu Puklinu. Negira da ima veze s novcem koji je nađen kod Gorana Puklina, kao i da ima veze sa zapošljavanjem u Hrvatskoj lutriji.

“Zvat ću ga sada Matko. Matko je 1989. godine bio jedan doušnik Službe državne sigurnosti u redovima HDZ-a koji je slao izvješća o pripremama za javno predstavljanje HDZ-a u društvu književnika. U svom izvješću je spomenuo kako je Tuđman rekao – ja ću preuzeti na sebe sve političke stvari, a sve organizacijske će preuzeti Kapulica. Sigurnosna služba je tražila da se tada provjeri tko je Kapulica. Ovaj Matko je gori od tadašnjeg jer je on istinito izvještavao, a ovaj laže, kompilira i izmišlja. Grmoja je od danas za mene Matko”, poručio je.

Izazvao je i sve ostale mostovce.

“Ako se nađe zastupnik Mosta koji je spreman u javnosti iznijeti tvrdnju da imam veze sa zapošljavanjem Željka Fadljevića u Hrvatsku lutriju, ja ću se podvrgnuti poligrafu. Ako se pokaže da lažem, otići ću iz politike, ali ako se pokaže da laže taj koji ponavlja tvrdnju Nikole Grmoje, on mora otići iz politike. Po drugom pitanju, ako se pokaže da imam ikakve veze s novcem pronađenim kod Puklina, ja ću otići iz politike, ali ako se pokaže da nemam, onda će i taj idući zastupnik Mosta otići iz politike. Spreman sam ići do zadnjeg zastupnika Mosta u saboru. Samo što ćemo nakon što odgovorim na Grmojina pitanja zamijeniti uloge i ja ću postavljati pitanja zbog kojih će oni ići na poligraf. Mislim da je to pošteno”, rekao je Kapulica.

Kad se već kladio pred kamerama s ulogom odlaska iz politike, Grmoja bi možda trebao objasniti zašto sada poligraf ne vrijedi

Premda je doista teško vjerovati da ova tema istinski zanima bilo koga izvan HDZ-a i Mosta, kad se već javno, pred TV kamerama okladio uz ulog izlaska iz politike, Grmoja bi možda trebao objasniti na temelju čega sada Kapuličin poligraf ne vrijedi. Dvojac se, podsjetimo, okladio upravo na poligraf. 

Grmoja je, osim što je nekoliko puta ponovio da Kapulica "nije ispoštovao dogovor", priču s poligrafa koji je sam inicirao, premda to nije nikakav dokaz na sudu, okrenuo na DORH i USKOK.

“Kapulica ne bi trebao na poligraf da odgovara na par pitanja, nego na informativni razgovor u DORH i USKOK gdje bi trebao odgovoriti na cijeli niz pitanja", rekao je jučer Grmoja.

"Smiješni Kapulica je do grla umočen u aferu JANAF, treba odgovoriti na ova pitanja"

Danas je Grmoja priču s poligrafa potpuno okrenuo na nova pitanja na koja bi Kapulica, kako je rekao, trebao odgovoriti pred kamerama.

“Smiješni Kapulica koji je do grla umočen u aferu JANAF se obvezao javno i pred kamerama odgovoriti na pitanja vezana uz Klub u Slovenskoj 9 i aferu JANAF i misli da će plaćanjem poligrafskih testiranja pobjeći od suočavanja s istinom. HDZ polako preuzima manire Aleksandra Vučića koji na sve prozivke oporbe u Srbiji odgovara plaćenim poligrafskim testiranjima. Kapulici poručujem da može platiti tisuće testiranja i odraditi ih daleko od očiju javnosti, ali od pitanja na koja treba odgovoriti javno pred kamerama neće pobjeći", poručio je Grmoja.

Pitanja na koja bi Kapulica, po Grmoji, trebao odgovoriti su: je li kumstvom povezan s Goranom Puklinom, jesu li točne informacije da je nakon Puklinova uhićenja USKOK u Puklinovu mobitelu pronašao niz poruka među kojima su i one upućene Mariju Kapulici na temelju kojih je Uskok proširio optužnicu, jesu li točne informacije da su Uskokovi istražitelji u mobitelu Gorana Puklina pronašli njegovu WhatsApp poruku Kapulici u kojoj tvrdi da je on predložio predsjedniku Uprave HL-a Mariju Musi da Fadljevića postavi na mjesto direktora u Hrvatskoj Lutriji, je li točno da je Puklin Kapulicu SMS-om obavijestio o postavljanju Fadljevića na direktorsko mjesto u HL-u, je li imao ikakvog utjecaja na zapošljavanja u Hrvatskoj lutriji te naposljetku je li njegov sin Mislav Kapulica radio u tvrtki njegova kuma i osumnjičenika Puklina koja je dobivala poslove s Hrvatskom Lutrijom. 

"Svi ovi udari su posljedica straha jer će Most uskoro biti ključan za sastavljanje vlade, a ja ovaj put neću odbiti mjesto ministra policije" 

"Ako su odgovori na ova pitanja negativni ne samo da ću se povući iz politike nego ću se ispričati javno HDZ-u. A ako su pozitivni ne samo da Kapulica mora iz politike i na razgovor s DORH-om i USKOK-om nego iz politike mora i Plenković koji je tako kompromitiranog čovjeka postavio za svog savjetnika! Svi ovi udari posljedica su straha jer će Most uskoro biti ključan za sastavljanje vlade, a ja neću kao 2015. odbiti mjesto ministra policije!” napisao je danas Grmoja na Facebooku. 

Pročitajte više