Dok USKOK istražuje, Bandić podmiruje dugovanja za Bundekfest iz 2013. godine

Fotomontaža: Index (FaH,Bundekfest)

MILAN BANDIĆ gradonačelnik Zagreba potpisao je nedavno isplatu 370 tisuća proračunskih kuna Koncertnoj direkciji Zagreb (KZD) i to za troškove organizacije Bundekfesta. To ne bi bilo čudno da nije riječ o Bundekfestu koji je održan prije dvije godine, odnosno Bundekfestu 2013 za što je USKOK prije tri mjeseca protiv Bandićevih suradnika u Gradu Zagrebu, ali i ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb podigao optužnicu zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Organizirali su Bundekfest i koncerte bez novca

Zašto Grad Zagreb tek sada isplaćuje KZD-u za troškove manifestecije koja se dogodila prije dvije godine, pokušali su nam objasniti iz Grada Zagreba.

"Koncertna direkcija Zagreb, gradska ustanova u kulturi, organizirala je manifestaciju 'Bundekfest 2013' i proslavu Dana neovisnosti 2014. godine, ali zbog nedostatka sredstava u proračunu Grada Zagreba nisu im doznačena dostatna sredstva. Sukladno tome ista su im osigurana u Proračunu za 2015. godinu i sukladno tome doznačena", stoji u odgovoru na upit Indexa.

Priložili račune stare godinu do dvije godine dana

U službenim spisima Grada Zagreba našli smo šturo Bandićevo obrazloženje ove transakcije.


"Koncertna direkcija Zagreb obratila se Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport molbom za refundaciju troškova održavanja manifestacija Bundek 2013. godine. Molbi je priložen izvještaj te preslike plaćenih računa temeljem čega se odobrava isplata zatraženih sredstava", stoji u obrazloženju.  Naglasimo kako je istim aktom Grad Zagreb platio KZD-u dodatnih 200 tisuća kuna i to za koncert povodom Dana neovisnosti a koji je održan u listopadu prošle godine!?

"Zahvaljujemo na upitu i prilici za pojašnjenje. Riječ je o potraživanjima iz rujna 2013. i listopada 2014., upravo za realizaciju spomenutih manifestacija", bio je vrlo detaljan ravnatelj KZD-a Josip Nalis kada smo ga upitali kako je moguće da Grad Zagreb tek sada uplaćuje više od pola milijuna kuna za događaje iz 2013. i 2014. godine.

Ravnatelj Nalis: Nema to veze s USKOK-om

Ravnatelj Nalis tek je odgovorio kako ovakve odluke nemaju veze "s istragom USKOK-a".

Podsjetimo kako USKOK tereti zamjenika pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba da je od srpnja 2013. do listopada 2013. godine imao dogovor s ravnateljem Nalisom.

Preskočio javnu nabavu

Naime, nakon što je angažirao vanjske suradnike i dogovorio poslove pružanja usluga za organiziranja "Bundekfest 2013" iskoristio je svoj autoritet i položaj te naredio ravnatelju KDZ-a koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno Zakonu o javnoj nabavi ugovore o poslovima pružanja usluga za potrebe manifestacije sklopi s tvrtkama koje je on prethodno odabrao.

Nalisa se tereti i za organizaciju Bundekfesta 2014. te za šatore na Trgu Bana Josipa Jelačića.

Pročitajte više