Dokaz da je počeo rat u HDZ-u: Pogledajte izjave HDZ-ovaca nakon poraza Kolinde

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

RAT u HDZ-u večeras je i službeno počeo. 

Jasno je to nakon večerašnjih izjava HDZ-ovaca, prvenstveno onih koji su u javnosti prepoznati kao Plenkovićevi oponenti. 

Prepucavanje Jandrokovića i šefa Kolindinog stožera

Sve je započeo Gordan Jandroković, jedan od najbližih Plenkovićevih suradnika, koji je ustvrdio da je za poraz Kolinde Grabar-Kitarović krivo to što se njezin stožer odlučio za desniju kampanju od onoga kakva je inače politika vodstva HDZ-a. 

"Strategija nam nije bila pobjednička, a bila je desnija kampanja nego što je u stilu HDZ-a. Ta odluka bila je na razini stožera koji je odlučio voditi kampanju. Tražili smo rješenja nakon prvog kruga, u kojem nismo ostvarili željeni rezultat i pokazalo se da ta vrsta politike, desnija od one koju vodi HDZ, nije bila dovoljna za pobjedu", naglasio je Jandroković. 

Time je zapravo otvorio sezonu upiranja prstom u HDZ-u u krivce za porez, ali posredno i bratoubilački rat koji u toj stranci zasigurno slijedi. 

Šef izbornog stožera Ivan Anušić Jandrokoviću je kasnije tijekom večeri poručio kako nije točno da je kampanja bila vođena previše desno.

Posebnu pažnju treba obratiti na ono što su tijekom večeri rekli HDZ-ovci koji su već poznati kao Plenkovićevi oponenti.

Brkićeva najava kandidature

Milan Brkić je tako odmah čestitao Milanoviću, a mogućnost kandidature za šefa stranke nije isključio.

"Želim zahvaliti svima koji su izašli. Čestitam Milanoviću koji je ostvario pobjedu. Hrvatski narod je poslao poruku", kazao je Brkić koji je najavio da će se kandidirati, no ne i za koju funkciju. No poručio je zato da je na sve pozicije na koje se kandidirao na kraju i izabran.

Miro Kovač je bio još direktniji u napadu na vodstvo HDZ-a. 

Miro Kovač još direktniji u napadu na Plenkovića

"Na neki način Grabar-Kitarović je platila cijenu za politiku HDZ-a. Ovo je poruka HDZ-u i našoj kandidatkinji i mi ćemo morati neke stvari promijeniti ako želimo pobijediti, to je jasno", rekao je Kovač novinarima komentirajući rezultate predsjedničkih izbora koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Smatra kako je očito da su birači u Hrvatskoj, posebno birači HDZ-a i desnoga centra koji su tradicionalniji i konzervativniji, drugi put poslali jasnu poruku nakon izbora za Europski parlament.

"Ta se poruka, čini mi se, nije dovoljno shvatila u HDZ-u i zato danas imamo ovakav rezultat, koji je za nas loš. On nije pobjednički i mi ćemo u HDZ-u neke stvari morati promijeniti kako bismo bili spremni za parlamentarne izbore. Na ovakav način ne možemo ići na parlamentarne izbore", naglasio je Kovač te je čestitao Zoranu Milanoviću na pobjedi.

Oglasio se i Stier

Tijekom večeri se u stožeru HDZ-a oglasio i Stier. 

"Moramo čuti što su nam birači poručili. Već na europskim izborima i u prvom krugu parlamentarnih izbora poslali su nam jasnu poruku. Što se tiče političkog identiteta HDZ-a i što se tiče borbe protiv klijentelizma, na tome ćemo raditi i ponovno ćemo stati na noge", rekao je Stier novinarima.


 

 

 

Pročitajte više