Dokazi protiv stečajne upraviteljice postoje više od godinu dana. Tek je sad uhićena

Foto: Facebook

HRVATSKO pravosuđe još u siječnju 2020., dakle prije više od godinu dana, imalo dokaz da je stečajna upraviteljica Iva Petanjek upletena u malverzacije s novcem stečajnih dužnika, objavio je Telegram koji je u posjedu nepravomoćne presude iz koje je to vidljivo.

U velikoj prošlotjednoj akciji USKOK-a i policije Iva Petanjek uhićena je zajedno sa sucem Trgovačkog suda u Zagrebu Mihaelom Kovačićem, te još 11 ljudi upletenih u stečajni kriminal. Sumnja se da su preko lažnih faktura i potpuno neosnovano isplaćivali novac tvrtki čije su stečajeve vodili. Izvukli su, navodi USKOK, oko 30 milijuna kuna.

> Uhićena stečajna upraviteljica dečku financirala izgradnju hotela na moru

Dio nezakonito izvučenog novca Iva Petanjek je, prema sumnjama istražitelja, uložila u nekretnine, dok je dio trošila za vlastite potrebe. Već smo pisali da USKOK tvrdi da je ukupno 4,3 milijuna kuna dala i svom bivšem partneru Darku Marijanoviću, odnosno njegovim dvjema tvrtkama Liquidus nekretnine i Liquidus projekti. Rekla je da je ta sredstva uložila u njegov hotelijerski biznis.

O čemu se točno radilo Telegram je doznao iz presude Trgovačkog suda u Zagrebu u koju su dobili uvid. Na tom sudu, koji dakle sada potresa ogroman skandal, stečajna upraviteljica je protiv firme bivšeg dečka pokrenula parnicu i tražila povrat ukupno 1,25 milijuna kuna.

Navela je da mu je 800 tisuća posudila za projekt hotela u Vodicama, dok je s 450 tisuća kuna zatvorila njegov dug prema tvrtki Tempo u stečaju. Upravo ta pozajmica je nezakonita, a Iva Petanjek sama ju je spominjala već u siječnju 2020. godine.

Stečajni i pravni stručnjaci s kojima su tijekom dana razgovarali ukazuju da je iz te tužbe koju je Iva Petanjek podnijela u siječnju 2020. trebalo biti jasno da se u pozadini ovih posudbi kriju moguće malverzacije. Naime, tvrtke u stečaju ne mogu posuđivati svoja novčana sredstva jer se ona koriste za podmirenje dugovanja stečajnog dužnika prema vjerovnicima.

Pročitajte više