Dokument: Priopćenje MVP RH u vezi incidenta kod Plovanija

MINISTARSTVO vanjskih poslova Republike Hrvatske u četvrtak je objavilo priopćenje u vezi s incidentom koji se dogodio u srijedu u blizini graničnog prijelaza Plovanija u Istri, kada je hrvatska policija privela 12 slovenskih državljana koji su nelegalno ušli na hrvatski teritorij.

Priopćenje objavljujemo u cjelosti:

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske smatra da je jučer, nakon incidenta kojeg je uz granični prijelaz Plovanija u Istri na hrvatskom teritoriju izazvala skupina od dvanaest slovenskih državljana pokušavajući nelegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, hrvatska policija djelovala u potpunosti sukladno hrvatskim zakonima. Na isti zakoniti način postupila bi i svaka druga europska država i njezine granične policijske službe.

U rješavanje tog slučaja, kojeg Republika Hrvatska drži neprimjerenim i neodgovornim i koji u mnogočemu prelazi okvire predizborne kampanje u susjednoj državi, uključili su se osobno predsjednik Vlade Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Premijer i ministar razgovarali su u New Yorku sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom, kao i s visokim dužnosnicima Europske unije i zemalja članica. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Sanader u New Yorku je naglasio da Hrvatska ne može tolerirati takve slučajeve i upozorio da se Republika Hrvatska protivi bilo kakvoj eskalaciji napetosti s tim u vezi. Sanader je ocijenio nepotrebnim takve izlete i i provokacije koje čine neki ljudi sa slovenske strane.

Republika Hrvatska nije do sada i neće niti ubuduće davati povoda za eskalaciju napetosti u odnosima s Republikom Slovenijom unatoč jučerašnjoj smišljenoj povredi hrvatske granice od strane dvanaest slovenskih državljana među kojima su bila i dvojica zastupnika Državnog zbora, slovenskog parlamenta.

Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je odgovarajuću diplomatsku aktivnost. Stalna misija Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama u Bruxellesu odmah je izvijestila Ured Visokog predstavnika Europske unije za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku Javiera Solane o izazvanom slučaju. Misija je objasnila hrvatska stajališta imajući posebno u vidu da je incident na hrvatsko-slovenskoj granici u Istri pripremljen neposredno uoči sutrašnjeg posjeta Visokog predstavnika Javiera Solane Sloveniji. Na isti način djelovala su i ostala hrvatska diplomatska predstavništva u inozemstvu, osobito u Europskoj uniji objašnjavajući namjerni incident slovenskih državljana i hrvatska stajališta.

Na zahtjev zastupnika Hrvatskog sabora danas će se sastati Odbor za vanjsku politiku Sabora kako bi razmotrio nastale nove okolnosti u odnosima Slovenije prema Hrvatskoj, deset dana uoči parlamentarnih izbora u toj susjednoj državi.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević izvijestio je u razgovoru u Zagrebu o neprimjerenom incidentu veleposlanika Nizozemske u Hrvatskoj Lionela Strengharta Veera čija zemlja predsjedava Vijećem Europske unije i šefa delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Jacquesa Wunenburgera.

Hrvatski veleposlanik u Republici Sloveniji Mario Nobilo razgovarao je s veleposlanicima država članica Europske unije u Ljubljani, te objasnio hrvatska stajališta o tom neprihvatljivom, neprimjerenom i neodgovornom incidentu na granici.

Ministarstvo vanjskih poslova ponavlja mišljenje Vlade Republike Hrvatske od prošlog tjedna da se Europsku uniju ne smije i ne može koristiti u cilju pritisaka na Hrvatsku i u tom pogledu kao neprimjerenu politizaciju, bez presedana u praksi Europske unije, ocjenjuje izjavu slovenske strane o otkazivanju potpore pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom.

Ministarstvo vanjskih poslova poziva slovensku stranu na obnovu i nastavak razgovora o svim pitanjima od zajedničkog interesa nadajući se izostanku incidenata koji narušavaju međusobne odnose."

Pročitajte više