Dolar nastavio tonuti prema euru

KAKO su se intenzivirala nagađanja na svjetskim deviznim tržištima da se ministri financija sedam najrazvijenijih država svijeta (G7) vjerojatno neće uspjeti dogovoriti oko zaustavljanja trenda pada tečaja dolara, tako je prošloga tjedna dolar ostao oko najnižih razina zabilježenih u zadnje tri godine prema jenu, te je nastavio tonuti prema euru.

Tečaj eura ojačao je u tome razdoblju 1,8 posto prema dolaru, te iznosi 1,2697 dolara. Ojačao je i 1,5 posto prema jenu, na 134 jena.

Uzlazni trend eura posljedica je ponajviše lošeg podatka o zaposlenosti u SAD-u u siječnju. Dok su ekonomisti očekivali 150 tisuća novih radnih mjesta, američki industrijski i uslužni sektor generirali su tek njih 112 tisuća. To je ponovno ojačalo gledište da američka središnja banka neće još neko vrijeme dizati kamatne stope.

Analitičari ističu da euro ima podršku i zbog porasta aktivnosti u uslužnom sektoru u eurozoni do kojeg je došlo unatoč aprecijaciji eura. "Općenito, to je dobar pokazatelj. Potvrdio je europski oporavak i uvjerio tržišta u snagu eura", ocijenio je valutni strateg pri ABN Amro, Shahab Jalinoos.

Članice eurozone pritišću američke vlasti da stabiliziraju tečaj dolara nakon njegova 13-postotnog pada prema euru u protekloj godini, objavio je The Wall Street Journal, citirajući jednog europskog dužnosnika koji je htio ostati anoniman. Podtajnik američkog ministarstva financija John Taylor kazao je da će, pored uobičajenih rasprava o valutama, središnju temu sastanka G7 predstavljati agenda za rast pokrenuta na zadnjem sastanku G7 u rujnu prošle godine. "Ljudi počinju uviđati kako sastanak G7 neće donijeti puno toga što bi utjecalo na promjenu trenda slabljenja dolara", ocijenio je ukratko ekonomist za svjetske valute u Citibank u Londonu, Marvin Barth.

Većina na deviznim tržištima očekuje da ministri financija G7 samo ponove svoj poziv iz rujna za fleksibilnijim režimima tečajeva. Mogli bi također izraziti oprez u pogledu pretjeranih oscilacija, izražavajući tako nelagodu dužnosnika eurozone oko brzog jačanja tečaja eura. "G7 je velika neizvjesnost. Konfliktna retorika pristiže od dužnosnika G7. Mogli bi se složiti oko statusa quo i možda bi mogli spomenuti stabilnost valutnih tečajeva", izjavila je Mary Davis, strateg pri CSFB-u. "Ako ustraju na njihovoj fleksibilnosti, mogli bismo biti svjedoci daljnjeg pritiska na rast tečaja jena, iako Japan neće biti sretan zbog toga".

Bijela kuća objavila je svoje gospodarske prognoze te očekuje proračunski manjak u fiskalnoj 2004. u iznosu od 521 milijarde dolara, što je izazvalo negativno raspoloženje prema dolaru podsjetivši tržišta na još jedan ključni razlog slabljenja dolara. On je pod pritiskom i zbog zabrinutosti oko manjka platne bilance te shvaćanja da Washington ne brine slabi dolar. Tečaj dolara u tome je razdoblju tek umjereno oslabio prema jenu, na 105,4 jena. To nije daleko od najnižih razina prema jenu u protekle tri godine, no tržišta su na oprezu glede daljnjeg jačanja jena kako ne bi izazvala intervencije japanskih monetarnih vlasti. Ipak, po riječima analitičara, može se očekivati njegovo daljnje jačanje prema zelenoj valuti, jer će ulagači i dalje nastaviti s ulijevanjem novca u japansku imovinu, unatoč intervencijama. Naime, očekuje se sa sastanka G7 poziv azijskim nacijama da dozvole aprecijaciju svojih valuta prema dolaru. "Tržište se želi pozicionirati pred aprecijaciju azijskih valuta", izjavio je Claudio Piron, strateg pri Standard Chartered-u.


Pročitajte više