Dolar ojačao prema euru nakon povećanja kamata Feda i ECB-a

Foto: EPA

NA svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon tri tjedna pada, a tečajevi najznačajnijih valuta znatno su oscilirali jer je nekoliko vodećih središnjih banaka u svijetu povećalo kamate. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 102.99 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.6 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0795 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je 1 posto, na 131.20 jena. Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta prošloga su tjedna prilično oscilirali, nakon što su neke od najvećih središnjih banaka u svijetu povećale kamatne stope.

Osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine

Kao što se očekivalo, američki Fed povećao je u srijedu ključne kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 4.50 do 4.75 posto, novu najvišu razinu od 2007. godine. To je već osmo povećanje kamata od ožujka prošle godine, kada je Fed započeo bitku protiv inflacije.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije kako se prvi put može reći da je počeo proces dezinflacije, odnosno usporavanja stope inflacije.

Premda je Powell kazao da je prerano proglasiti pobjedu nad inflacijom i najavio daljnje povećanje kamata, na pitanje novinara je li moguće da će konačna Fedova kamata ostati ispod 5 posto, odgovorio je da je to moguće.

Zbog toga je dolarov indeks prvi put nakon devet mjeseci zaronio ispod razine od 101 boda. Pritom se tečaj eura prvi put nakon gotovo 10 mjeseci probio iznad razine od 1.10 dolara. Tečaj eura držao se oko te razine sve do petka, kada je dolar naglo ojačao, pa je prema košarici valuta njegov indeks skočio na gotovo 103 boda.

Euro prošlog tjedna oslabio prema dolaru

Bila je to posljedica podatka da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa nezaposlenosti pala je na 3.4 posto, dok se očekivao rast na 3.6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata Feda. S obzirom na i dalje snažno tržište rada, što podržava visoke cijene rada, a time i inflacijske pritiske, moguće je da će Fed ubuduće ipak biti agresivniji po pitanju zaoštravanja monetarne politike nego što se procjenjivalo.

Tako je euro prošloga tjedna oslabio prema dolaru premda je Europska središnja banka povećala ključne kamate za 0.50 postotnih bodova i najavila još jedno takvo povećanje u ožujku. I britanska središnja banka povećala je prošloga tjedna kamate za 0.50 postotnih bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više