Dolar oslabio drugi tjedan zaredom, euro skočio više od 1 posto

Foto: 123rf

NA SVJETSKIM valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu je tečaj eura prema američkoj valuti skočio više od 1 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,7 posto, na 94,25 bodova.

Pritom je tečaj američke valute prema japanskoj ojačao 0,4 posto, na 112,55 jena.

No, u odnosu na europsku valutu, dolar je oslabio 1,1 posto, pa je cijena eura skočila na 1,1750 dolara. U jednom je trenutku, prvi put u tri mjeseca, dosegnula i razinu od 1,18 dolara.

Ojačala sklonost ulagača prema riziku

Nakon što je investitore u utorak uzdrmala vijest o novim američkim carinama Kini, na koje je Peking smjesta odgovorio protumjerama, situacija se polovicom tjedna donekle stišala na jer očekuju da će trebati neko vrijeme da njihovi efekti postanu vidljivi u korporativnim zaradama, a ne očekuju da će carine izazvati velike šokove na globalnoj razini.

Zbog toga je ojačala sklonost ulagača prema riziku, pa su počeli prodavati dolare.

Takvom trgovanju pridonijele su i vijesti da središnje banke gospodarstava u nastajanju, predvođene Turskom, poduzimaju mjere kako bi stabilizirale svoje valute.

Kineski premijer Li Keqiang u srijedu je, pak, obećao da Peking neće pribjeći slabljenju juana kako bi podupro izvoz.

Val prodaja dolara započeo u četvrtak

Val prodaja dolara započeo je u četvrtak jer su, osim smanjenja zabrinutosti u vezi trgovinskog rata, ulagači postali skloniji ocjeni da se američka središnja banka Fed bliži okončanju ciklusa povećanja kamatnih stopa nakon što ih podigne na sjednici zakazanoj za idući tjedan.

Od početka godine Fed je povećao ključne kamatne stope u dva navrata, za po 0,25 postotnih bodova, a na sjednici idućega tjedna povećat će ih, vjeruju analitičari, i treći put.

No, kako inflacija ipak nije presnažna, manje je vjerojatno da će Fed još jednom do kraja godine povećati cijenu novca.

To su uzroci najvećeg tjednog gubitka dolara u posljednjih sedam mjeseci.

Među rijetkim većim gubitnicima prema dolaru bila je britanska funta zbog zabrinutosti vezanih uz Brexit.

Britanska premijerka Theresa May u petak je rekla kako europski dužnosnici moraju postupati prema Ujedinjenom Kraljevstvu s poštovanjem u pregovorima u Brexitu, dan nakon što su na summitu u Salzburgu odbacili dijelove njezinog plana o budućem odnosu Londona i Bruxellesa.

May je, također, kazala kako nije prihvatljivo da europski čelnici odbiju njezin plan bez predlaganja alternativa u ovako kasnoj fazi pregovora.

Pročitajte više