Dolar oslabio nakon dva dana rasta

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica pale jer je optimizam nakon dogovora predsjednika SAD-a i Kine o nastavku trgovinskih pregovora splasnuo, a SAD zaprijetio carinama Europskoj uniji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,1 posto. U Singapuru i Australiji burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,3 i 0,5 posto.

Splasnuo optimizam ulagača

Nakon što su u prethodna dva dana porasle, jutros su cijene dionica na azijskim burzama pale jer je splasnuo optimizam ulagača potaknut dogovorom predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga o nastavku trgovinskih pregovora.

U međuvremenu, Trump je poručio da bi svaki dogovor s Kinom morao biti barem malo naklonjen u korist SAD-a.

„Trumpovo obećanje da će olabaviti restrikcije na poslovanje Huaweija s američkim kompanijama bilo je ugodno iznenađenje, no ostaje pitanje koliko će efektivan biti eventualni trgovinski dogovor”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

U međuvremenu, Trump je zaprijetio Europskoj uniji carinama na uvoz 4 milijarde dolara vrijednih europskih proizvoda zbog spora u vezi subvencija proizvođačima zrakoplova.

Još od travnja stoji prijetnja Washingtona da će uvesti carine na 21 milijardu dolara vrijedan uvoz iz EU-a, a prijetnja dodatnim carinama izazvala je bojazan od otvaranja novog fronta u carinskom ratu.

Ulagači su tim više zabrinuti jer niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog i kineskog do eurozone.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dolar oslabio nakon dva dana rasta

A na valutnim je tržištima dolar oslabio nakon dva dana jačanja. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 108,40 na 107,90 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijene eura kreću oko 1,1290 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijena nafte porasle nakon oštrog pada

A zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jučer su cijene nafte potonule više od 4 posto.

No jutros su nadoknadile dio gubitaka. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,6 posto, na 56,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 62,85 dolara.

Pročitajte više