Dolar oslabio nakon pet tjedana rasta. "Još nije vrijeme za prodaju, ali..."

Foto: EPA

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala po prvi put nakon pet tjedana rasta jer je sve jasnije da američki Fed neće žuriti s rezanjem kamatnih stopa, a čini se ni Europska središnja banka (ECB).

U takvim uvjetima, dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je po prvi put od početka 2024., za 0,33 posto, na 103,90 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti pala 0,4 posto, tako da je euro na kraju tjedna iznosi 1,0818 dolara.

Tečaj eura ostvario je najveći tjedni dobitak u zadnja dva mjeseca, na krilima očekivanja usporenog snižavanja kamatnih stopa u eurozoni tijekom ove godine. Tržišni sudionici, naime, sada procjenjuju da bi Europska središnja banka kamatne stope u eurozoni mogla smanjiti za 90 baznih bodova, dok su još krajem 2023. očekivali njihovo rezanje za 160 baznih bodova. 

I povećana sklonost riziku, zbog koje su prošloga tjedna globalne burze postavile brojne rekorde, također je smanjila potražnju za američkom valutom, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital. Za nove smjernice u vezi američke i europske monetarne politike ulagači čekaju nove ekonomske pokazatelje. 

"Još nije vrijeme za prodaju dolara, ali..."

"Još nije vrijeme za prodaju dolara, ali mislimo da će početi slabiti u drugom tromjesečju, pod pretpostavkom da će Fed smanjiti stope u lipnju i nastaviti snižavati stope jednom kvartalno", smatra Athanasios Vamvakidis, strateg u BofA Global Research.

BofA očekuje da će euro ojačati na 1,15 u odnosu na dolar do kraja godine. "Ako američko gospodarstvo ostane tako snažno, moramo promijeniti naše gledište, jer Fed možda neće moći smanjiti kamate u lipnju ili čak ni ove godine", dodao je.

Najveći gubitnik među najvažnijim svjetskim valutama uvjerljivo je japanski jen, koji je pao protekloga tjedna za 0,4 posto prema dolaru, pa je tečaj dolara dosegnuo 150,5 jena. 

I dok prema dolaru postupno slabi, jer se investitori pribojavaju intervencije japanskih monetarnih vlasti, koje obično reagiraju kad tečaj dolara premaši 150 jena, prema ostalim valutama jen bilježi znatno veće gubitke.

Tako je prema euru u četvrtak oslabio 0,6 posto, na najnižu razinu u tri mjeseca od 163,45 jena za euro. Prema funti se spustio na najnižu razinu od kraja 2015. godine, a prema australskom i novozelandskom dolaru bilježi najniži tečaj u zadnjih devet godina. 

Od početka godine jen je potonuo 6,3 posto prema dolaru te je valuta s najlošijom izvedbom u skupini zemalja G10, pritisnut procjenama investitora da će kamatne stope u Japanu još neko vrijeme ostati na nuli.

A kako se očekuje da će Fed zadržati kamatne stope na visokim razinama još dulje razdoblje, na tržištu se odvija tzv. vezana trgovina, odnosno investitori posuđuju jene na koje gotovo da i nema kamate, te investiraju u imovinu ili valute s višim prinosima.

"Da bi tečaj dolara oslabio prema jenu, potrebno je da Fed počne snižavati kamatne stope", zaključio je Vamvakidis.

Pročitajte više