Dolar oslabio prema euru

Foto: Shutterstock

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, a oscilacije dolara ovisile su ponajviše o špekulacijama kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope. Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 102.44 boda.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0.1 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0950 dolara. No, tečaj dolara porastao je prema japanskoj valuti, za 0.2 posto, na 144.90 jena. Polovicom tjedna dolar je ojačao prema košarici valuta, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u prosincu u SAD-u porasle 0.3 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini ojačale 3.4 posto.

Viša stopa inflacije nego što se očekivalo

To je viša stopa inflacije nego što se očekivalo, pa su splasnule špekulacije o tome da će Fed već u ožujku početi smanjivati kamatne stope. No, u petak je objavljeno da su u prosincu proizvođačke cijene neočekivano pale za 0.1 posto na mjesečnoj razini, dok su na godišnjoj razini porasle 1 posto.

To je ponovno ojačalo špekulacije da će Fed u ožujku početi smanjivati kamate, premda čelnici Feda poručuju da je još uvijek prerano za rezove jer je inflacija i dalje visoka.

Uskoro se očekuje i prvo smanjenje kamatnih stopa u eurozoni. Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde kazala je prošloga tjedna da je najgore što se inflacije tiče vjerojatno prošlo i da će kamatne stope biti smanjene ako inflacija padne na razinu od 2 posto.

Pročitajte više