Dolar oslabio

Foto: EPA

NA azijskim se burzama danas trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije dok ne bude jasno hoće li Washington 15. prosinca uvesti dodatne carine na kineski uvoz ili će to odgoditi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Singapuru. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasli su, pak, između 0,1 i 0,5 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu zbog nejasnih informacija u vezi s pregovorima između SAD-a i Kine o parcijalnom trgovinskom dogovoru.

Washington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma, ali i traži da se ukinu dosad uvedene carine.

Mediji su jučer objavili da su pregovarači dogovorili temelje za odgodu uvođenja dodatnih carina, no Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je kasnije da nikakva odluka još nije donesena.

Ulagači se nadaju da će Washington odgoditi odluku o uvođenju dodatnih carina na kineski uvoz, najavljenih za 15. prosinca, no to bi moglo značiti i to da se parcijalni dogovor ipak neće postići u ovoj godini.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,490 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,610 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,60 na 108,75 jena.

No američka je valuta oslabila prema europskoj pa je cijena eura dosegnula 1,1095 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1070 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su jučer porasle. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,5 posto, na 58,92 dolara.

Pročitajte više