Dolar pao u odnosu na euro. Blago su pale i azijske burze

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama ulagači odlučili predahnuti, nakon nekoliko dana znatnog rasta cijena dionica, dok čekaju više detalja o rezultatima trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je dosegnuo najvišu razinu u četiri tjedna. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile oko 0,2 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Dogovor SAD-a i Kine

Podršku tržištima i dalje pruža nada u trgovinski dogovor SAD-a i Kine, no ulagači su odlučili predahnuti dok ne budu objavljeni detalji jučer završenog prvog ovogodišnjeg kruga pregovora.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je jutros da su razgovori sa SAD-om bili ekstenzivni i da su pridonijeli postavljanju temelja za odluke po pitanjima koja zabrinjavaju jednu i drugu stranu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika jučer je, pak, objavio da je Kina obećala kupovati znatne količine poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda te usluga od SAD-a.

To podržava nadu ulagača u dogovor Washingtona i Pekinga u zadanom roku do 2. ožujka, premda Reutersovi izvori kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini.

Ulagači su oprezni i zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Jutros je objavljeno da su potrošačke i proizvođačke cijene u prosincu porasle manje nego što se očekivalo, a potonje po najnižoj stopi u dvije godine.

Zapisnik sa sjednice FED-a

S druge strane, pozitivno na tržišta utječe objava zapisnika sa sjednice Feda u prosincu, na kojoj su po četvrti put u prošloj godini povećane kamatne stope.

Zapisnik je pokazao da je niz dužnosnika američke središnje banke poručio da ubuduće treba biti strpljiv po pitanju podizanja kamata, a nekoliko njih nije podržalo povećanje kamata u prosincu.

A upravo su nedavne poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da je središnja banka svjesna rizika po gospodarstvo i da će biti fleksibilna po pitanju kamata potaknule oporavak Wall Streeta, a time i drugih najvećih svjetskih burzi.

„Ublažena retorika Feda i pozitivan razvoj razgovora između SAD-a i Kine vjerojatno će i dalje podržavati tržišta dionica, no neki ulagači možda se odluče povući dio zarade s tržišta i pričekati nove smjernice”, pišu analitičari ING-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar i dalje pod pritiskom

I dok ublažene poruke iz Feda pozitivno utječu na tržišta dionica, na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom od prošloga petka, kada je Powell poručio da će Fed biti fleksibilan po pitanju kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,17 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 108,85 na 107,90 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla na 1,1545 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1460 dolara.

A nakon što su danima rasle, pri čemu su jučer skočile više od 4,5 posto i dosegnule najviše razine u mjesec dana, jutros su cijene nafte pale.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,05 posto, na 51,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto, na 60,95 dolara.

Pročitajte više