Dolar potonuo na najnižu razinu od 2018.

Foto: EPA

NA SVJETSKIM je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošlog tjedna, trećega zaredom, i zaronila na najniže razine u dvije i pol godine jer su ulagači skloniji riziku zbog optimizma u vezi s cjepivom protiv koronavirusa i očekivanja novih poticaja u američkom gospodarstvu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,4 posto, na 90,50 bodova, najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,1 posto, na 104,15 jena.

No američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku pa je cijena eura porasla 1,3 posto, na 1,2120 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 1,2177 dolara, najvišu razinu u dvije i pol godine.

Dobre vijesti o cjepivima protiv covida-19 posljednjih su tjedana ohrabrivale investitore i poticale veću sklonost riziku, pa su jačale valute koje se smatraju rizičnijima.

Optimizam ulagača pripisuje se vijestima da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će cijepljenje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Uz to, naznake napretka u pregovorima o novom paketu poticaja američkom gospodarstvu također ohrabruju ulagače. U Kongresu se vode pregovori o prijedlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 1000 milijardi dolara.

O novom paketu poticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na to su, između ostalog, ukazali podaci o oštrom usporavaju rasta zapošljavanja. U studenome je, naime, u SAD-u otvoreno samo 245 tisuća novih radnih mjesta, u usporedbi sa 610 tisuća u listopadu, pokazalo je službeno izvješće u petak.

To je najslabiji rast broja zaposlenih od svibnja te peti mjesec zaredom da tempo zapošljavanja usporava. Analitičari kažu da je spori oporavak tržišta rada posljedica novih restriktivnih mjera u nizu saveznih država zbog širenja koronavirusa.

"Bio je to još jedan loš tjedan za dolar. Cjepivo, obnovljeni pregovori o fiskalnim poticajima u SAD-u i manje međunarodnih konfrontacija pod novom američkom administracijom i dalje će biti teme koje će pokretati tržište", kaže Marvin Loh, strateg u tvrtki State Street Global Markets.

U takvim okolnostima, tečaj eura dosegnuo je najvišu razinu u dvije i pol godine. Prema ocjeni analitičara u banci ING, objavljenoj u najnovijoj bilješci klijentima, takva kretanja tečaja eura najvećim se dijelom pripisuju slabljenju dolara.

"Tečaj eura drži se iznad 1,21 dolara, po prvi put od proljeća 2018., unatoč činjenici da je ostalo svega tjedan dana do sjednice Europske središnje banke (ECB) na kojoj se očekuju nove poticajne mjere", rekla je analitičarka Rabobanka Jane Foley.

Pročitajte više