Dolazi Google TV!

NAKON što je postao sinonim za internet, Google nastavlja širiti svoje medijsko carstvo. Prema informacijama New York Timesa, Google i Intel udružili su se sa Sonyjem kako bi stvorili novu platformu koja trenutno nosi naziv Google TV.

Ideja iza Google TV-a je donijeti internet na novu generaciju televizora i širenje na novo tržište na kojem zasad nemaju praktički nikakav utjecaj. Sony se, tvrdi Times, u priču uključio jer se ova kompanija u posljednje vrijeme teško nosi s konkurencijom na hardverskom tržištu koje se sve brže razvija.

Facebook na televiziji

Google TV zamišljen je kao nova internetska revolucija; tehnologija koja će televizijskim korisnicima omogućiti jednostavno navigiranje kroz internetske sadržaje, ali i razne web-aplikacije poput Facebooka ili Twittera. Već i sada postoje napredne televizije preko kojih se može pristupiti internetu, ali pristup sadržajima je ograničen.

Google TV bi, pak, trebao korisnicima omogućiti pristup svim internetskim sadržajima. Ova Googleova novotarija temelji se na operativnom sustavu Android, koji je Google koristio i u izradi svog mobilnog smartphonea, a pokretat će je Intelov čip Atom. Prve prognoze govore da bi se probne verzije Google TV-a mogle pojaviti već ovog ljeta!

Daljinski s tipkovnicom

Popratnu opremu za Google TV radit će Logitech, koji je od Googlea dobio narudžbu za daljinski upravljač s minijaturnom tipkovnicom. Projekt se počeo razvijati još prije nekoliko mjeseci, a informacije o njemu New York Times dobio je od nekolicine ljudi uključenih u razvoj Google TV-a. Zbog toga ova informacija još nema službenu potvrdu; glasnogovornici Googlea, Intela i Logitecha odbili su zasad davati bilo kakve komentare.

U Googleu navodno smatraju kako će pretraživanje interneta preko televizijskog ekrana u budućnosti postati standard. Stoga žele prvi "zakapariti" to tržište, što će im ostaviti puno prostora za brzi i efektivniji razvoj od konkurencije. Uzeli su Googleovci u obzir i da televizijski ekrani možda nisu najsretnije rješenje za prikaz pojedinih sadržaja, stoga razvijaju novo sučelje koje će korisnicima ujedno dopuštati skidanje sadržaja s interneta te njihovo pohranjivanje na hard diskovima kakvima su već danas mnoge televizije opremljene.

Preglednik preko kojeg će se sve to raditi bit će, naravno, Google Chrome. No, radit će se o novoj, naprednijoj verziji sadašnjeg Chromea koji je već neko vrijeme dostupan korisnicima računala.

Pročitajte više