NAPOKON OSVJEŽENJE Pala kiša uz grmljavinu i jak vjetar, drastičan pad temperaura

Foto: FAH/Rain Alarm/Čitatelji Indexa

VRUĆINA kojoj smo bili izloženi proteklih tjedan dana konačno popušta i već večeras je stiglo toliko željeno osvježenje. Čini se da toplinskom valu kojeg su Talijani nazvali "Luciferom" napokon stiže kraj.

>> ALARM ZBOG OLUJA Nakon paklenog dana stiže drastična promjena - munje, pljuskovi, moguće i poplave

Prema prognozi DHMZ-a, navečer će se za zapada proširiti naoblačenje koje će cijeloj zemlji donijeti kišu i pljuskove. Oblačno vrijeme i zahlađenje u popodnevnim i večernjim satima zahvatili su sjeverni i zapadni dio zemlje, a kiša je donijela prijeko potreban predah od "Lucifera".

Slobodno nam šaljite svoje fotografije nevremena i olujnih oblaka na desk@index.hr, rado ćemo ih objaviti (svakako napomenite gdje su snimljene).


Istru pogodilo silovito nevrijeme

U večernjim satima zapad Istre pogodilo je silovito grmljavinsko nevrijeme, koje se vrlo brzo proširilo na cijeli poluotok. Olujna fronta došla je sa sjevera Italije.

Opširnije o oluji u Istri možete čitati ovdje.

Pad temperatura, na sjeveru zemlje grmljavinsko nevrijeme


U Zagrebu je temperatura u 20 sati iznosila 21,5 stupnjeva. Od 19h u Zagrebu čula grmljavina, a počela je padati i kiša - prvo na istoku i jugu grada, a potom i na zapadu. Nešto prije 20h u Varaždinu je počelo grmjeti te je puhao snažan vjetar. Pala je i kiša, ali ne obilna.


U Krapini je puhao jak vjetar, a nebo su prekrili tamni oblaci. U Međimurju je također pala kiša uz grmljavinu i jak vjetar.


Pogled na Varaždin i Međimurje


Oblaci u Krapini

Oblačno vrijeme nad Zagrebom


Naoblačilo se i nad Zlatarom

Drastičan pad temperature


U Osijeku je u 20 sati bilo 28 stupnjeva.

I u ostalim krajevima temperature su večeras popustile. U Krapini je oko 20 stupnjeva, u Karlovcu 23, u Rijeci 28, a u Zadru 29.

Na jugu je još uvijek toplo


U Kninu je u 20 sati izmjereno 31, u Dubrovniku nešto manje od 30 stupnjeva. I u Splitu je oko 20 sati izmjereno 30 stupnjeva, dok su u Šibeniku izmjerena 32 stupnja.

Oluje u Italiji i Sloveniji

Sjever Italije i dijelove Slovenije već je poharala tuča praćena olujnim vjetrom. Istramet piše da se superćelija koja je nastala na Ćićariji premješta prema sjeveroistoku, ali i da je atmosfera toliko nabijena da u svakom malom sustavu postoji potencijal razvoja superćelije.

U Europi je danas zabilježeno više od 50.000 udara munja, piše Lightningmaps.org.

Vrijeme sutra

Na istoku zemlje u jutarnjim satima moglo bi biti kiše i pljuskova, prognozira DHMZ. U ostatku zemlje bit će djelomično sunčano, a na Jaranu pretežno sunčano i uglavnom suho.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a u dijelu srednjeg Jadrana bit će i jake bure, podno Velebita s olujnim udarima. Bura će kroz dan oslabiti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Pročitajte više