Dolazite li sutra na prosvjed? "To je zadnja prilika borbe za ljudskost, bojim se da ćemo postati životinje"

SUTRA u 18 sati Hrvatska će se pridružiti globalnom revoltu protiv neoliberalnog kapitalizma i dominacije (pre)bogate manjine nad sve brojnijom vojskom osiromašenih, nezaposlenih i beznadnih. Okupljanje se najavljuje u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, na splitskom Peristilu, u Rijeci, Puli...

Pokret 15.O (15th October)  izrastao je iz akcije "Okupirajmo Wall Street" i pod motom "Ujedinjeni za globalne promjene" organizira istovremeno prosvjede u više od tisuću gradova na svim kontinentima.

Saša Antić: Bojim se da ćemo postati životinje

"Za mene je to zadnja prilika za borbu za ljudskost. Bojim se da ćemo postati životinje. Zastrašuje koliku financijsku moć imaju investicijske banke s Wall Streeta, od lobiranja kod američke vlade do afričkih ratova, politika je danas jedna u svim zemljama svijeta i pretpostavljanje ugađanje krupnom kapitalu", kaže za Index TBF-ov Saša Antić, oduvijek umjetnički angažiran na demontaži mita o neuništivosti kapitalizma.



Hoće li sjeme globalnih akcija sutra proklijati u Zagrebu?

"Pitanje je kompleksno i nemam na njega odgovor. Od devedesete naovamo, mi smo dosta idealistički prihvatili demokraciju i kapitalizam, odnosno samo smo ih prilagodili svom neprosvjećenom mentalitetu. Teško je očekivati da se na to primi svijest o globalnim problemima koji nas se itekako dotiču, ali ja u to vjerujem. Svaka ovakva akcija doprinosi da se osvijesti ono o čemu je odavno Marx pisao: jedini je problem što kod nas vlada pseudoznanost i praktički ne postoji znanstvena argumentacija, pa na spomen Marxa možete čuti samo da je vrag, sotona", zaključuje TBF-ovac Antić.

Vili Matula: Prvi put u povijesti tehnološki je moguće organizirati globalni prosvjed

Globalni pokret 15.O. podržava i glumac Vili Matula. "Sigurno ću doći, oduševljava me činjenica da je, prvi put u povijesti, tehnološki moguće organizirati globalni prosvjed. To mijenja temeljnu paradigmu čovječanstva: dosad se tehnologijom u tom smislu koristilo samo jedan posto ljudi, da bi usisao čistu dobit od nas ostalih, a sad ćemo se, zbog tehnologije, morati krenuti u novi društveni dogovor. U cijelom svijetu. Ne znam kako će biti sutra, ali ovo je tek prvi prosvjed u nizu", tvrdi za Index Matula.



Profesor s Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski, koji se voli predstavljati kao dio globalnog pokreta iz 1968., "šezdesetosmaš", danas je uvjeren da prosvjedi nemaju toliku političku snagu.

Žarko Puhovski: Treba inzistirati na oporezivanju najbogatijih

"Moguće je da će prosvjed pokazati nezadovoljstvo trenutnim stanjem, ali neće postići politički efekt. Kapitalizam, naime, nikad nije živio od narodne podrške nego od vlastite efikasnosti. Paradoksalno je da se danas na ulicama prosvjeduje protiv banaka, umjesto protiv vlada koje im pomažu. Stvari bi trebalo jasnije politički formulirati, kao pritisak na vlade. Treba inzistirati na radikalnijoj poreznoj reformi, na oporezivanju ekstra dobiti kod najbogatijih", tvrdi Puhovski, koji se, dodaje, neće pridružiti prosvjedima.

"Kao javna osoba često imam mogućnost javno reći svoj stav, nije fer da se guram u prostor ljudi koji to nisu u mogućnosti",  kaže za Index Puhovski.

Jedan od poziva na sutrašnji prosvjed odaslala je i Mreža anarhosindikalista.

Mreža anarhosindikalista: Ovo je prilika da se umrežimo sa svima koji se usuđuju zahtijevati slobodniji i drugačiji svijet

"Sad je prilika da izgradimo solidarne i kvalitetne globalne veze, prilika za umrežavanje sa svima koji se usuđuju zahtijevati slobodniji i drugačiji svijet. Svijet bez eksploatacije i podčinjavanja čovjeka po čovjeku. Svijet gdje ne postoji malobrojna elita koja priječi razvoj zdravstva i obrazovanja dostupnih svima. Elita koja nam donosi glad i žeđ, pored masovnog bacanja hrane i čiste vode, nezaposlenost pored toliko mogućnosti za rad, ratove pored toliko toga za skladan život, sve zbog profita. Sad je vrijeme da povučemo liniju i jasno kažemo: dalje nećete proći, nećemo plaćati vašu krizu", stoji u pozivu za zagrebački 15.O.

Prosvjedi je podržao niz civilnih udruga i sindikata. Ostatak je na građanima.

Pročitajte više