Dolijao egoist u mantiji: Fra Šimu popodne vode na ispitivanje u Državno odvjetništvo

KAKO je Index jučer doznao, policija je u Zagrebu uhitila fra Šimu Nimca. Odmah je prebačen u Split na kriminalističko istraživanje. U popodnevnim satima trebali ga privesti na ispitivanje u splitsko Županijsko državno odvjetništvo. Vijest o fra Šiminom hapšenju Indexu je potvrđena u MUP-u. Slučaj istražuju i dalje. Tko zna do kakvih će sve saznanja doći?

Fra Šime osumnjičen za štetu velikih razmjera

Kako doznajemo, fra Šimu sumnjiče za kvalificiranu zloporabu položaja i ovlasti s velikom štetom. U pitanju je gotovo 10 milijuna kuna, koje je, kako tvrdi Nadbiskupija splitsko-makarska, neovlašteno podignuo s računa Župe Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi nakon neovlaštene prodaje terena od 40 tisuća četvornih metara u Baškom Polju.

Policija je za fra Šimom tragala već nekoliko dana. Locirali su ga, kako neslužbeno doznajemo, na području Grada Zagreba po signalu mobitela. S obzirom da će za istragu biti zaduženo tužilaštvo u Splitu, fra Šime je odmah prebačen put juga.

U Nadbiskupiji bez novih detalja

Pokušali smo sinoć čuti što ima reći Nadbiskupija, s obzirom da je MUP potvrdio da postupaju po njihovoj kaznenoj prijavi. Generalni vikar don Ivan Čubelić nije imao ništa novo za dodati u odnosu na priopćenje objavljeno prije dva dana. "Dalje od toga ne bih išao", kazao nam je don Čubelić.

Prekjučer su Nadbiskupija i Franjevački provincijal Presvetog Otkupitelja u Splitu izvijestili kako je protiv fra Šime poveden postupak isključenja iz franjevačkog reda. Izvijestili su i kako je Provincijal podnio tužbu da se ugovor kojim je u travnju tvrtki Sunčani Bast prodan teren za gotovo 10 milijuna stavi van snage. O kaznenoj prijavi protiv fra Šime nisu htjeli ni slova.

Fra Šime "pao" kao žrtva političkih obračuna među franjevcima?

Suzdržanost klera ne čudi, s obzirom da stvar ni izdaleka nije čista. Premda se fra Nimac želi prikazati kao jedini i isključivi krivac, čini se da se iza brda valja prvorazredni skandal unutar franjevačkog reda. Naime, na čelu Franjevačkog provincijala došlo je do smjene i sada ga umjesto fra Željka Tolića vodi fra Joško Kodžoman koji, kako čujemo, pripada drugoj opciji.

Indexu je nekoliko sugovornika kazalo da se za prodaju terena znalo i u vrhu Provincijala, moguće i Nadbiskupije. Svoju suglasnost dali su i članovi župnog i pastoralnog vijeća. Oni su i dalje uz svog fra Šimu, tvrde da je sakrio novac na sigurno?!

I onda je svega koji mjesec nakon prodaje terena došlo do smjene na čelu Provincijala. Unatoč tome, što su činjenice i onda bile poznate, ništa se nije dogodilo. 

Sumnju budi šutnja crkve. U Nadbiskupiji, recimo, dan nakon što su se o aferi raspisali vodeći mediji u Hrvatskoj nisu uopće znali je li teren prodan. Sva je prilika da su znali, ali u tom trenutku to još nisu htjeli priznati. 

Fra Šimi prijeti 10 godina robije!

Kako bilo, fra Šime je sada u rukama tijela progona i morat će im sve potanko objasniti. I kako je došlo do toga da nabavi jahtu Lucky Me i kupi Passata. Valjda će se razjasniti i uloga misteriozne fra Šimine družice, koja je navodno s njim bila i u trenutku uhićenja. Žena je bankarica, muž joj je navodno policajac, a za sada je ne dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela, koje bi fra Šimi u konačnici moglo donijeti i do 10 godina robije.

Pročitajte više