Domaće mačke i vretice mogu imati SARS

DOMAĆE mačke i vretice (vrsta lasice) mogu se zaraziti koronavirusom, uzročnikom SARS-a, i prenijeti bolest drugim mačkama i vreticama koje žive pokraj njih, kaže se u istraživanju objavljenom u britanskom časopisu Nature.

Prema mišljenju Alberta Osterhausa i istraživača koji su predvodili istraživanje u bolničkom centru Erasmus u Rotterdamu, činjenica da se "ti mesožderi koji nisu u bliskom srodstvu mogu tako lako zaraziti" pokazuje da koronavirus SARS-a mogu imati mnoge životinjske vrste.

Mačke i vretice mogle bi biti životinjski uzorci za ispitivanje mogućih lijekova i cjepiva protiv SARS-a, zaključuju također istraživači.

"Cilj nam je uspostaviti novi životinjski uzorak, ali ne mislimo da je mačka izvor virusa", kazao je Osterhaus. "Premda je nekoliko mačaka zaraženo tijekom epidemije u Hong Kongu, mislim da ne mogu prenositi virus", dodao je znanstvenik.

Da bi ispitali sklonost domaćih mačaka i vretica zarazi, istraživači u Erasmusu su koronavirus SARS-a iz pacijenta koji je umro od te bolesti ucijepili šesterim domaćim mačkama (Felis domesticus) i šesterim vreticama (Mustela furo).

Koronavirus je bio pronađen u uzorcima uzetim iz ždrijela mačaka i vretica drugog dana nakon ucjepljivanja. Međutim, u mačaka nije primijećen nikakav klinički simptom bolesti, dok je polovica vretica dva do četiri dana nakon ucjepljivanja pokazivala znakove letargije, a jedna je uginula četvrtog dana.

Pregledom tkiva mačaka i vretica koje su uginule četvrti dan nakon cijepljenja, utvrdilo se da mačke koje nisu pokazivale znakove bolesti imaju koronavirus u plućima, ali je njegova koncentracija bila tisuću puta manja nego u vretica.

Prijenos zaraze dvjema mačkama i dvjema vreticama koje su živjele pokraj mačaka i vretica kojima je bio ucijepljen virus, dijagnosticiran je postupno, drugog dana pokusa. Međutim, mačke nisu pokazivale kliničke znakove zaraze, za razliku od vretica (letargija, konjuktivitis) koje su uginule 16. i 21. dana ispitivanja.

Nije dokazano da su uginule od atipične upale pluća, premda je koronavirus SARS-a pronađen u plućima jedne od njih, ističu autori istraživanja.

Pročitajte više