Domagoj Margetić pušten iz pritvora

DOMAGOJ MARGETIĆ, hrvatski novinar kojega je Haški sud osudio zbog nepoštivanja suda, odslužio je svoju kaznu te je pušten iz pritvora u Scheveningenu, javljaju mediji.

Margetića je Haški sud, podsjećamo, u veljači ove godine osudio na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog toga što je na svojoj internet stranici prošle godine objavio imena zaštićenih svjedoka.

Margetićev odvjetnik ranije je u razgovoru za Index ustvrdio kako, prema njegovu mišljenju, njegov klijent nije počinio kazneno djelo za koje je osuđen.

"U trenutku objavljivana imena zaštićenih svjedoka nije morao znati da je taj popis još uvijek zaštićen, odnosno imao je opravdanog razloga vjerovati da ta dokumentacija nije zaštićena u tom trenutku objavljivanja" - kazao je svojevremeno za Index Margetićev odvjetnik Veljko Miljević. Dodao je kako to vidljivo iz njihovih dokaza, te da je i sudac priznao kako je postojala pravna rupa u trenutku objavljivanja, najavivši  da će u tom pravcu pisati žalbu kada bude vrijeme.

Vijeće je Margetiću u kaznu uračunalo 34 dana koja je proveo u pritvoru u Hrvatskoj, a prije nekoliko tjedana, kako javljaju mediji, Margetić je u cijelosti platio i novčani iznos kazne.

Naime, iako  je Haški tribunal Domagoju Margetiću izrekao kaznu od 10 000 eura zbog objavljivanja imena zaštićenih haških svjedoka, Margetić je platio tek dio te kazne, odnosno 7 852, 69 eura. Kaznu je morao platiti do 9. ožujka, ali je dan prije isteka tog roka sud obavijestio kako nije uspio prikupiti puni iznos, te da će ostatak kazne platiti kad za to bude u mogućnosti.

Pročitajte više