Domazet Lošo: Presuda Gotovini bila bi blaža i da su je Srbi pisali



"KAKO se admiral pobjedničke vojske može nekoga bojati?", odgovorio je Davor Domazet Lošo na pitanje voditeljice HTV-ova Dnevnika 3 strahuje li da bi nakon presude generalima Gotovini i Čermaku i on mogao završiti pred sudom. "Ja se ničega ne bojim. Ali sam zabrinut za Hrvatsku nakon ove presude", kaže Domazet Lošo.

"Ovo je presuda hrvatskoj državi, koja kaže da je Hrvatska nastala na zločinu. Svaka druga interpretacija je pogrešna. Ovom presudom se želi dokazati da je Hrvatska zločinačka država. Nije slučajno da je presuda pročitana 15. travnja. Znate li što se dogodilo 15. travnja? Tog je dana Pavelić došao u Zagreb", kaže Domazet Lošo.

"Haški sud dao legitimitet pokrajini Krajini"

U brijunskim transkriptima, kaže Domazet Lošo, nema gotovo ništa sporno, već su Tuđmanove izjave koje se koriste kao dokaz udruženog zločinačkog pothvata izvučene iz konteksta. Da je u Oluji bilo zločina, Domazet Lošo nije pokušao demantirati. Međutim, kaže da se radilo o vojnoj operaciji u kojoj je sudjelovao velik broj vojnika i koja se odvijala na širokom području pa nije bilo moguće svih kontrolirati.

Domazet Lošo tvrdi da je Haški sud presudom Gotovini i Markaču dao legitimitet Krajini. "Uz dužno poštovanje prema predsjedniku Josipoviću, kad se govori o međunarodnom sukobu, to se ne odnosi na sukob sa Srbijom, nego na sukob s tom pokrajinom Krajinom, kako je oni nazivaju", kaže Domazet Lošo koji je uvjeren da bi presuda bila blaža i da je donesena u Srbiji.

"Zapadne sile žele obnoviti Jugoslaviju"

Za područje Balkana brojne zapadne sile imaju svoje planove, uvjeren je Domazet Lošo, a ti se planovi prema njegovom tumačenju uglavnom odnose na to da ne žele Hrvatsku kao nezavisnu državu. "Oni su tvorci prve i druge Jugoslavije i žele sve vratiti na stanje prije rata. Pa nisam ja govorio o zapadnom Balkanu niti o Jugosferi, to je sve došlo iz britanskih medija", kaže Domazet Lošo.

Jugoslavija kao takva ne može se obnoviti, kaže Domazet Lošo, ali dodaje: "Mi živimo u 21. stoljeću, danas se koriste drugačije strategije. Glavna strategija je upravljanje krizom. Neko se područje stalno drži pod krizom, jer se ne želi čisto rješenje".

Pročitajte više