Don Ivan mogao je biti gradonačelnik Splita

Foto: FAH

DON IVAN GRUBIŠIĆ ostat će zapamćen po tome što je, uvjereni su bili u to mnogi, mogao postati gradonačelnik Splita 2013. godine, samo da je to htio. Početkom te godine, sasvim neočekivano, objavio je da će se kandidirati za župana, umjesto za gradonačelnika, premda je vodio po istraživanjima javnog mijenja. 

Odustao od Splita, nije htio ponijeti teži križ

Tada je rekao da je odlučio ponijeti lakši križ i kako treba biti realan s obzirom na njegove poodmakle godine. Napravio je uslugu SDP-u i široko otvorio vrata ulasku Ive Baldasara u Banovinu. Ovaj politički harakiri nikada nije objašnjen.

Odluka je razočarala mnoge kojima su se Grubišićeva razmišljanja sviđala. Bio je atipični svećenik, njegovi stavovi radikalno su odudarali od tipičnog klerikalnog stava, a izlet u politiku doveo ga je na crnu listu nadbiskupa Marina Barišića koji mu je početkom 2012. godine zabranio da drži mise, propovijeda, ispovijeda i nosi svećeničko odijelo.

Pasivno sudjelovanje u gradskoj politici

Umjesto gotovo pa sigurne pobjede u Splitu, Grubišić se, nažalost, odlučio za krajnje pasivno sudjelovanje u gradskoj politici. U Gradskom vijeću nije dugo izdržao. Zamijenila ga je Maja Dvornik, supruga bivšeg šefa HNS-a u Splitu Joška Dvornika.  

Vijećnici Damir Vidošević i Tomislav Alujević Grgas, koji su u Gradsko vijeće ušli na listi don Ivana,  postali su, pak, čvrsta uzdanica gradonačelnika Ive Baldasara. Vidoševiću se supruga zaposlila u Stanoupravi, on je smješten u Nadzorni odbor Vodovoda, nakratko i u Spaladium arenu, dok je Alujević Grgas nedavno pronašao zaposlenje u Split parkingu. Marijana Pivalica, koja je bila na listi za Županijsku skupštinu, zaposlila se, pak, u Turističkoj zajednici.

Teško da su to bila očekivanja don Ivanovih birača.

 

 

Pročitajte više