Donacija od akcije Terry Fox Run svečano predana Institutu Ruđer Bošković

Foto: Filip Kos/Pixsell

DONACIJA od 127.000 kuna prikupljena 19. humanitarnom akcijom Terry Fox Run predana je danas na svečanosti u palači Dverce u Zagrebu Institutu Ruđer Bošković i njegovom Laboratoriju za nasljedni rak.

Službeno uručenje donacije upriličeno je danas u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Svjetskog dana bolesnika koje su organizirali Hrvatska liga protiv raka i Zajednica oboljelih od raka „Sveti Juraj“. Cjelokupni prikupljeni iznos namijenjen je institutu Ruđer Bošković i njihovom Laboratoriju za nasljedni rak za projekt u sklopu kojeg će se vršiti analiza mutacijskih profila nasljednog raka dojke i jajnika kako bi se pomoglo u budućim terapijskih protokolima. Kroz mutacijske se profile definiraju tipovi raka dojke i jajnika kako bi se mogle koristiti ciljane terapije, priopćili su organizatori.

Godišnje je u Hrvatskoj više od 2500 novih slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr. Damir Eljuga rekao je na svečanosti da mu je drago da se u prigodi obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, koji je 1993. godine ustanovio sv. Ivan Pavao II., upriličeni koncert za onkološke bolesnike i uručena donacija mladim znanstvenicima.

Međunarodnu akciju Terry Fox Run, koja je u proteklih 19 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5000 građana, priopćili su organizatori humanitarne utrke i zahvalili svima koji su sudjelovali donacijama ili na drugi način podržali borbu protiv te zloćudne bolesti. 

Organizatori humanitarne akcije Terry Fox Run su Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val, a održana je pod pokroviteljstvom predsjednica Republike Kolinde Grabar-Kitarović,Ministarstva zdravstva te znanosti, Središnjeg državnog ureda za šport i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ta se utrka svake godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu i kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo u "Maraton nade" po Kanadi. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Njegova je obitelj  pokrenula, sada već tradicionalnu i po svijetu raširenu, akciju skupljanja novca za borbu protiv raka.

Pročitajte više